Carlitos Conejo, ict adviseur

Let’s make Europe great again! of gewoon goede back-ups maken?

Blog berichten

Taal keuze: [gtranslate]

keepersecurity.com

De laatste tijd gaat het nogal op en neer als het gaat om onze digitale producten. De meeste cloud diensten die we afnemen komen uit Amerika en President Trump heeft al een eens geroepen als we vervelend doen trekken we de stekker eruit.

Onder andere Dave Maasland de ceo van ESET Security roept al vaker lets make Europe great again. Europe heeft ook gewoon goede tech bedrijven, echter we zijn een beetje verwennend geraakt door al die Amerikaanse tech giganten.

Die overigens gewoon heel succesvol zijn in het ontwikkelen van producten en diensten. De meest bekendste zijn uiteraard Apple, Google en Microsoft.

Vrijwel zeker heb je een online account bij een van deze partijen en gebruik je 1 of 2 verschillende apparaten van deze leveranciers.

Je gebruikt bijvoorbeeld een Windows laptop met een Android telefoon of je bent helemaal Apple fan met een mooie macbook en iPhone.

Let’s make europe great again! of gewoon goede back-ups maken?Wij hebben een bepaalde afhankelijkheid aan amerikaanse bedrijven en nu vragen we ons allemaal af is dit wel zo handig?

Deze vraag stel ik mezelf al regelmatig en iedere keer kom ik terug op hetzelfde punt. Back-ups, back-ups en nog eens back-ups. Ga ik verderop in het blog uitleggen.

Apparaat afhankelijk of juist onafhankelijk.

Ik gebruik voornamelijk Windows en Android (tegenwoordig een mooie Fairphone 5, Nederlandse fabrikant met een prachtige visie trouwens) Soms werk ik met Apple apparaten en/of Chromebooks.

Voor alle apparaten die we gebruiken is er altijd wel een alternatief.

Flexibiliteit is uiteindelijk jouw grootste kracht, het is in ieder geval altijd wel mijn instelling om meer te zijn als water en mee te gaan met de stroom.

Jezelf aan leren om te kunnen werken met verschillende apparaten is een grote kracht van flexibiliteit, ja zoals water dus.

Bruce Lee zou zeggen be like water my friend.

Met de simpele reden als er iets gebeurt en je zou van apparaat moeten wisselen dan is de overstap een stuk makkelijker als jij jezelf niet hebt vast gezet in een specifiek eco systeem.

Apple is daarom niet per se mijn voorkeur, al vond ik Steve Jobs en zijn visie echt wel cool. Apple apparaten werken steeds beter als je meer Apple producten gebruikt omdat alles met elkaar verbonden is.

Echter als er problemen ontstaat doet me dit eerder denken aan de kerstverlichting verstopt in de kartonnen doos op zolder en natuurlijk een lampje stuk en begin maar met uitzoeken.

Dit is eigenlijk nu ook gaande met zon vervelede opmerking van President Trump. Dit is voor de meeste pas de trigger, ohh toch maar eens kijken naar alternatieven en dat voelt als die oude kartonnen doos open maken met de gedachte waar begin ik aan?

Zoals Dave Maasland ook heeft gezegd in interviews we zullen een beetje moeten leiden als je alternatieven wilt. Alles met verandering doet pijn, hier kan ik Arie Boomsma nog aan vast plakken met jawel goede routines.

Begin met apparaat onafhankelijk te zijn, stel je open tot andere mogelijkheden, ga het leren, volg een cursus, neem die kleine stapjes om jouw kennis te vergroten.

Anders ga je straks van alles kopen en die kartonnen doos wordt daardoor alleen maar groter aangezien het meeste gewoon in een donkere hoek verdwijnt. Zonde van de investering, zonde van het milieu.

Inkoppertje Fairphone!!! Echter waar heel cool verdiep jezelf er eens in.

Zet jezelf niet vast in een ecosysteem, wees flexibel, beweeg een beetje mee met de stroon.

Cloud diensten, software onafhankelijkheid.

Hier ligt voor de meeste meer het probleem, al die leuke goede Amerikaanse cloud diensten. Alles lekker in de cloud, werkt super makkelijk. Je kan overal bij jouw e-mail, agenda, contacten, foto’s, bestanden enz.

Maar wat is die cloud dienst het morgen niet doet. Er zijn in het verleden weleens storingen geweest waarin mensen een paar uur niet konden inloggen en dit geeft al paniek. Stel je voor 24 uur even niks, wat doe je dan? Hard gillen, misschien?

Of gewoon buiten in de zon liggen met een lekker drankje, lijkt me altijd een beter idee.

Maar om serieus te blijven, wat zijn de gevolgen. Dat je even niet bereikbaar bent dat valt nog wel te overzien. De meeste mensen realiseren zich dan pas, al mijn gegevens staan in de cloud en voelt alsof er een kluis wordt dicht geslagen en wat eigenlijk van mij is, das dus niet van mij?

Ja lekker verwend met je cloud opslag, maar dat is niet zo fijn. Vandaar dat ik al zei back-ups, back-ups en nog eens back-ups.

Het zijn jouw gegevens, het is jouw data. Zorg voor een kopie van jouw e-mail, bestanden liefst binnen handbereik. Want overstappen van een cloud dienst naar een andere cloud dienst dat is wel even gedoe maar iets minder spannend.

Wisselen van e-mailprovider, ja zeker wel even gedoe vooral bij alle overheid instanties waar je jouw e-mailadres moet aanpassen.

Kaspersky wachtwoord mananger.Pro-Tip: zorg voor een goede wachtwoord manager (niet in je browser) zoals ESET, Kaspersky, Proton of de Keeper Security Wachtwoord Manager zodat je een totaal overzicht van alle online account.

Echter ook hiermee wisselen van e-mailprovider kan ook gewoon.

Maar jouw gehele mailbox, jouw data daar gaat het om!

Mocht er wel iets gebeuren waarin iemand de stekker eruit trekt, al geloof ik niet dat de grootte Tech bedrijven dit zomaar toe zouden staan, zou ze tenslotte klanten en veel geld kosten.

Ook hier een mooie quote voor je:

Het is beter om een ​​krijger in een tuin te zijn dan een tuinman in een oorlog.” Het is beter om voorbereid te zijn dan onvoorbereid.

Het is beter om te weten wat je wel en niet kunt doen, dan om blind een situatie in te gaan.

Ik heb vaak nagedacht over het bovenstaande citaat, geschreven door een samoeraikrijger en auteur Miyamoto Musashi van The Book of Five Rings.

Doe je best om jezelf voor te bereiden, we gaan er vanuit dat het niet gebeurd. Mocht er wel iets gebeuren dan heb je het meeste werk al gedaan.

Dit geeft ook meer rust in je achterhoofd weet dat je stappen hebt gezet rondom jouw digitale veiligheid.

Dus… wat is wijsheid? Aan de slag met back-ups!

Afhankelijk van jouw bestaande e-mailprovider, cloud opslag die je gebruikt is het belangrijk om te kijken of jouw bestaande provider back-up mogelijkheden aanbiedt.

Voor bijvoorbeeld een Microsoft account (@outlook @msn @live @hotmail) zijn er back-up methodes die je automatisch kan koppelen en dagelijks vrij eenvoudig een back-up mee kan maken.

Een cloud back-up service zoals Acronis True Image (gebruikt voornamelijk het datacenter in Duitsland) of Synology C2 (gebruikt voornamelijk het datacenter in Frankrijk) zijn eenvoudige diensten waarmee je back-ups kan maken.

Eerst kopie van jouw data kan binnen 30 minuten geregeld zijn.

De alternatieven is een NAS (netwerk harde schijf) of gewoon ouderwets met een externe Harde schijf. Hier begint alleen wel jouw training en routine traject.

Je moet wel de back-ups blijven maken.


Synology heeft recentelijk de Synology Beestation uitgebracht een versimpelede versie van de Synology NAS. Een Synology NAS is eigenlijk een mini server en vereist echt wel technische kennis voor een goede inrichting.

Een verkeerd geconfigureerde Synology NAS of geen regelmatig onderhoud is hetzelfde als rondrijden op lekke banden onder je auto, dat gaat gewoon niet goed he.

Met de Synology BeeStation is dit een stuk simpeler gemaakt, al is het wel raadzaam om het apparaat samen met een IT partner in te stellen (Bijvoorbeeld met mij)

De Synology BeeStation heeft maar een paar functies helemaal gefocust op het maken van back-ups. Je kan Beefiles, Beephotos gebruiken om back-ups te maken of bijvoorbeeld Cloud sync waarmee er regelmatig een back-up wordt gemaakt van jouw cloud opslag. Alles gaat naar een apparaat, die jawel binnen handbereik is.

Maar wat als het apparaat stuk gaat of valt? (kleine kinderen enzo)

Goede vraag, als het gaat om back-ups, altijd minimaal 2 back-up oplossingen gebruiken of gewoon 3 als je die mogelijkheden hebt.

De Synology BeeStation heeft de mogelijkheid om een externe back-up te maken van het gehele apparaat naar de Synology C2 cloud back-up service of een Externe SSD.

Simpel in te stellen en jij hebt weer een extra kopie.

Offline back-ups maken

Een Synology BeeStation kan dus een hele goede investering zijn voor een lokale back-up. Het apparaat is echter wel aangesloten aan het internet, een foutieve update zou problemen kunnen opleveren. (Ook hier wees voorbereid, flexibiliteit and all that.)

Vandaar maak voor jezelf ook offline back-up met bijvoorbeeld met een externe SSD. Laat jezelf niet verwennen door wederom alle technische snufjes. Back-up apparaten zoals een Synology BeeStation, het is een super uitvinding.

Echter het moraal van het verhaal en de hedendaagse situatie, kies voor voorbereiding, wees niet afhankelijk van een enkele back-up oplossing. (Of die leuke gedachte de cloud is mijn back-up, NEEEHH!! Arjan Lubach kan dat beter roepen dan ik by the way.)

Onderzoek de mogelijkheden van Cloud back-up service diensten zoals Acronis, Synology C2 en lokale back-up oplossingen met een Synology BeeStation en Externe SSD.

Vraag uiteraard om hulp!!!

Advies is vrijwel altijd gratis, vraag meerdere adviseurs om advies (ja mag ook bij mij) en geef duidelijk aan welke e-mailprovider, cloud diensten je nu gebruikt.

Niet alle providers zijn even flexibel als het gaat om back-ups maken. Laat je daarom goed adviseren om vanaf nu goede back-ups te maken.

Laten we samenwerken aan meer onafhankelijkheid, niet om te wijzen of mee te doen met die pestkop praktijken. Maar gewoon op een volwassen manier voorbereid zijn.

keepersecurity.com
Carlo Konijn ict adviseur

Ik help je graag verder bij het verbeteren van jouw digitale veiligheid.

Neem vrijblijvend contact op per mail of telefoon. Adviesgesprek is geheel vrijblijvend, computerhulp op afstand vanaf € 89,- per uur (inhuurtarieven) of zie mijn digitale veiligheid service pakketten.

Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

keepersecurity.com