Aankoopadvies: Welk antivirus pakket is het beste voor thuisgebruik? (2024)

Aankoopadvies

Taal keuze:

Aankoopadvies: Welk antivirus pakket is het beste voor thuisgebruik? (2024)

Er zijn best veel antivirus programma’s op de markt en op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. In dit artikel deel ik mijn kennis over de verschillende antivirus pakketten, zodat je een bewuste keuze kan maken en het juiste pakket voor jou kan uitkiezen.

Kies voor een merk die je kent of waar je vertrouwen in hebt.

Deze is een beetje flauw aangezien iedereen hun eigen voorkeur hebt, echter toch is het belangrijk dat je kiest voor een merk die je kent of vertrouwen in hebt. Het gaat om jouw digitale veiligheid en als je rondloopt met twijfels of je wel of niet het juiste pakket hebt uitgekozen wordt je er ook niet beter van.

Kies voor bekende providers.

Bekende merken zijn bijv. Acronis, Bitdefender, ESET Security, Kaspersky, Mcafee of Norton. De meer bekende gratis antivirus pakketten zijn Avira, Avast, AVG en Microsoft Defender. Deze merken verschillen natuurlijk enorm en in mijn mening zitten er een aantal goede tussen en de andere kan je beter links laten liggen.

Gratis antivirus pakket is niet voldoende.

Een gratis antivirus pakket bestaat niet! Het zal je verbazen hoe vaak ik computers, notebooks heb gehad die vol zitten met kwaadaardige software en dan blijkt er een gratis antivirus pakket op te staan. De client helemaal verbaast ja maar er staat een antivirus op.

Als je er niet voor betaalt, hoe worden de techneuten die het pakket ontwikkelen dan betaalt? Tja lijkt me toch simpel, als het gratis is dan weet je dat er iets tegenover staat. Jezelf de illusie verkopen dat een gratis pakket goed is, is leven in een droomwereld.

De ontwikkeling en onderhouden van software kost geld, kortom een betaald pakket is altijd de betere keuze.

Dit brengt me gelijk bij pakketten zoals AVG en Microsoft Defender, AVG Free is om een of andere reden altijd heel populair geweest. Echter met een gratis versie ben je niet up-to-date beveiligd en bepaalde functies staan meestal uit. Deze gratis versie zijn meestal bedoeld als een proefversie zodat je het pakket kan ervaren en daarna kan kiezen of het bij jouw past.

Ze zijn op geen enkele voorwaarden bedoeld om langdurig te gaan gebruiken.

Microsoft Defender voor Windows systemen.

Microsoft Defender is de ingebouwde antivirus van Microsoft, de gratis versie (er is ook een betaalde) levert basis bescherming voor Windows systemen. Deze basis bescherming zit standaard ingebouwd aangezien elk systeem vrijwel direct wordt verbonden op het moment dat ze in gebruik worden genomen.

Om te voorkomen dat kwaadwillende software niet meteen op een systeem wordt geïnstalleerd, wordt Microsoft defender standaard bij elk nieuw systeem geleverd. Echter ook voor deze versie is het niet voor langdurig gebruik zonder een betaalde versie.

De betaalde versie van Microsoft defender zit inbegrepen bij Microsoft 365 personal en familie. Echter om deze versie te activeren die je de Microsoft Defender app te downloaden en te installeren uit de Microsoft Store.

De betaalde versie van Microsoft defender is erg goedkoop aangezien het is inbegrepen bij Microsoft 365 voor thuisgebruik. Echter de interface is heel simpel en je kan niet zijn wat de app eigenlijk doet. (in ieder geval dit moment van schrijven). Met die reden heeft Microsoft defender niet mijn voorkeur om je digitale leven mee te beschermen.

AV Test vergelijking site van antivirus pakketten.

Via av-test.org kan je eenvoudig verschillende antivirus pakketten vergelijken en de test resultaten bekijken van de betreffende pakketten. Op deze website kan je zien of een antivirus pakket de juist beveiliging biedt en ze laten zien, hoe zwaar het pakket draait op jouw systeem.

In de meeste gevallen komen Acronis, Bitdefender, ESET en Kaspersky goed door deze resultaten.

Waarop letten als je kiest voor antivirus beveiliging.

Antivirus beveiliging is tegenwoordig veel meer dan alleen maar een antivirus pakket. Je koopt antivirus beveiliging niet alleen voor je computer of notebook, maar ook voor jou tablet en smartphone. Elk apparaat die je thuis gebruikt wil je beveiligen met een antivirus pakket. (ook die van de kinderen.)Kies daarom voor een antivirus pakket waarmee je eenvoudig meerdere apparaten kan beveiligen. Bij voorkeur een pakket die eenvoudig is te beheren. Hier komen die proefversies om de hoek kijken, als een van de merken die ik net noemde onbekend zijn. Dan is het van belang dat je er een paar gaat uitproberen of dat je een adviesgesprek inplant met jouw favorieten IT-parten (of mij natuurlijk)

Internet security pakketten.

Meestal zijn er 3 pakketten een basis pakket (meestal alleen antivirus) compleet pakket (internet security) en een premium pakket (vaak met een overbodige extra.)

Mijn voorkeur gaat uit naar internet security pakketten, simpelweg omdat een basis pakket met alleen antivirus beveiliging niet meer genoeg is om jouw digitale leven veilig te stellen. Je hebt simpelweg meer nodig denk hierbij bijv. aan een wachtwoord manager, VPN of controle van jouw thuisnetwerk met aangesloten apparaten.

Er zijn zelfs fabrikanten die een veilig bankieren functie enkel toevoegen in het internet security pakket of premium pakket. Beetje vervelend natuurlijk aangezien het super belangrijk is dat je veilig kan bankieren.

Deze functies worden uiteraard altijd weer gegeven op de website van de fabrikant.

Geloof niet alles op YouTube.

YouTube is een geweldige plek van informatie en er zijn veel filmfragmenten waarin uitleg wordt gegeven over antivirus beveiliging. Vaak worden er ook pakketten aan geraden. Echter het is belangerijk om te weten dat deze YouTubers een bijdrage ontvangen als je het betreffende pakket via een link die ze aanbieden koopt.

In sommige gevallen worden er pakketten gepromoot die helemaal niet zo goed zijn, alleen maar omdat ze 50% van het aankoop bedrag ontvangen als je via hun een pakket koopt.

Nu promoot ik ook bepaalde antivirus pakketten, dus voor de duidelijkheid het is niet slecht. Maar wel belangerijk dat je niet meteen mee gaat in de mening of advies van een ander. Het gaat erom dat het voor jou goed voelt en dat je achter jouw keuze staat.

Aanbevolen pakketten: ESET Security of Kaspersky Plus.

Persoonlijk raad ik ESET Security en Kaspersky Plus aan, beide bedrijven komen goed uit de testen en bieden een compleet pakket om jouw digitale leven mee te beschermen.


Beide bieden een eenvoudig online portaal waarin je eenvoudig al jouw apparaten in kan beheren, ze leveren een praktische wachtwoord manager en VPN om jouw digitale leven een stuk makkelijker te maken.

Beide bieden online bankieren bescherming en zelf voor kinderen zijn er praktisch ouderlijk toezicht mogelijkheden.

Ben je aan het zoeken naar een goed antivirus pakket dan raad ik je aan om ESET Security of Kaspersky Plus eens te proberen om het volledige pakket te ervaren.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.