Alweer 20 jaar een Microsoft account

Blog berichten, Zelfstandig ondernemen

Taal keuze:

Afgelopen zondag (28 feb 2021) was mijn verjaardag ondertussen ben ik 35 en vrijwel elk jaar kijk ik terug op het afgelopen jaar. Zon reflectie moment wat waren m’n doelen, wat heb ik bereikt, wat is er voor me verandert of zaken die nog steeds actief aanwezig zijn in mijn leven. Tijdens m’n gedachte proces realiseerde ik dat ik ondertussen ruim 20 jaar gebruik maak van een Microsoft account (voorheen @hotmail.com tegenwoordig @outlook.com) en hoe ik eigenlijk vrij automatisch mee ben gegroeid met techniek.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een hotmail account registerde zodat ik kon chatten via MSN Messenger (ken je dat nog ?). Het was een revolutie voor me dat het mogelijk was om zo makkelijk te kunnen chatten en videobellen met vrienden. (eigenlijk vrijwel iedereen over de wereld) Het begin van een vorm van Social media, je zag de status van je vrienden waren ze online of afwezig zo special. Als ik muziek afspeelde op mijn computer konden mijn vrienden zien wat voor muziek ik luisterde. Waardoor er weer een gesprek werd gestart oh vind je die muziek leuk, wat gaaf.

Of ik gebruikte MSN Messenger om tijdens het gamen te kunnen praten met vrienden. Toen ingame waren die mogelijkheden nog beperkt dus maakte we er iets om heen. Wat ik tevens heel leuk vond is dat ik vrijwel overal kon e-mailen en ik was niet afhankelijk van een internet provider super handig. Ik heb in de jaren een aantal internet provider versleten omdat ik toch een ander pakket wou of prijstechnisch kon het anders.

Maar goed als je een e-mailadres had via je internet provider en je wisselde van provider ging je e-mailadres ook verloren. Beetje vervelend terugkijkend daarop is het vooral nu super handig om provider afhankelijk te zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik bij allemaal overheid instanties m’n e-mailadres moet gaan aanpassen wegens de wissel van een ander internet pakket.

Het is wel grappig de oorspronkelijke ontwikkelaars Jack Smith en Sabeer Bhatia hebben Hotmail opricht met dezelfde intentie.

Op een gegeven moment is Hotmail over genomen door Microsoft en langzaam maar zeker is Hotmail het betrouwe Microsoft account geworden voor e-mail, cloud en Windows systemen. (hetzelfde als gmail voor Android en iCloud voor Apple.) Ik vind het super leuk dat we naast e-mail ook een agenda konden gebruiken en contacten online konden bewaren (online telefoon boek) want ja vroegah bewaarde we nog contacten op onze simkaart en als dat met overzetten toch niet goed ging moest ik weer opnieuw beginnen.

Het hebben van een online telefoonboek was erg handig. ik kon snel mijn favorieten contacten weer in mijn telefoon toevoegen. Ik had om de paar jaar een ander merk telefoon, meestal om daarmee te experimenteren en wat is er nu nieuw. Van Samsung, nokia, blackberry, iphone en Asus Zenfone. Allemaal zo leuk om mee te spelen.

Maar een ding bleef universeel ik kon altijd mijn favorieten contacten terugvinden. Tegenwoordig kunnen we het via de cloud synchroniseren op onze telefoon, das toch ook een wereld wonder geworden.

Microsoft skydrive

Cloud opslag

Op een gegeven moment kregen we cloud opslag, wow dat was special je bestanden online opslaan en je kon altijd online bij je bestanden. Ik heb destijds nog een website gehad toen ik op school zat en ik gebruikte de web opslag voor mijn huiswerk. Dit was nog net voor de cloud maar werkte bijna hetzelfde.

Je huurt webruimte op een server om je website te hosten. Maar je kreeg meestal meer opslagruimte dan dat je nodig had voor je website dus de overige ruimte gebruikte ik op mijn huiswerk in op te slaan. Was wel wat omslachtig, want ik moest een ftp programma installeren op een computer inloggen om mijn bestanden te downloaden. Ook wel weer heel leuk net zoals de meeste bij mij in de klas maakte we er een sport van om manieren te vinden om onze schooltijd leuker te maken. Dus hoe meer technische programma’s we gebruikte hoe leuker het was. Totaal niet gebruiksvriendelijk maar techneuten houden nouw eenmaal van knutselen.

Als ik nu een klant moet gaan uitleggen om met een ftp programma bestanden te uploaden en downloaden zouden ze gillend gek worden. Al die stappen zijn zeker niet gebruiksvriendelijk. Eigenlijk wel grappig want Microsoft Skydrive tegenwoordig OneDrive. Doet om de achtergrond vrijwel hetzelfde. Je installeert OneDrive, meld je aan met jouw account en je bestanden verschijnen in de verkenner of finder. Daarna kan je ze openen, bewerken en weer opslaan in de cloud.

Ik deed vrijwel hetzelfde toen al op school alleen moest ik iets meer stappen doorlopen.

Toch grappig, Toen Microsoft Skydrive werd geïntroduceerd ben ik vrij snel overgestapt naar de cloud. Het opslaan van bestanden ging meestal met usb sticks en externe harde schijven.

Van usb sticks en externe harde schijven naar de cloud.

Echt usb sticks, weer je hoe cool het was om rond te lopen met zon koortje om je nek en je eigen usb stick eraan. Och een wereld wonder dat je jouw bestanden zo kon meenemen was zo gaaf.

Ik kan ook wel beginnen over floppy’s. cd’s enzo maar dan voel ik me toch wel oud dat ik weet hoe dat allemaal werkt. Net zoals cassette bandjes en grammofoon platen. Al zijn grammofoon platen wel cool, je kan ze ook gebruiken als frisbee. Dus.. USB Sticks super leuk ze gingen als warme broodje in de computer winkel. Een aanbieding in de krant (ja de krant, ads in de krant was toen echt een ding) en vooral op zaterdagen kon het druk zijn puur voor usb sticks. Uiteindelijk ook niet zo raar, usb sticks werden gebruikt als back-up of super handig om bestanden over te zetten van de ene computer naar de ander.

Met de komst van de cloud werd het gauw anders. Voor mij persoonlijk ging ik vrij snel mijn bestanden en foto’s opslaan in de cloud. Mede omdat er weleens een usb stick in de wasmachine belanden. Of mijn computer crashten omdat ik teveel aan het experimenten was. (doe dat ook niet). Met mijn bestanden in de cloud was dit niet zon probleem, even Windows opnieuw installeren, aanmelden en al mijn bestanden waren er weer. Dit is eigenlijk nooit meer anders geworden. Toch heel bijzonder dat deze techniek een blijvertje is geworden.

Terugkijkend naar floppy’s, cds, usb sticks, en ext hdd heeft de cloud een langdurig bestaan gekregen.

En toch vind ik het heel leuk dat bepaalde media toch blijft bestaan. Harde schijven bijvoorbeeld worden nog steeds gebruikt maar je ziet ze veel meer in NAS systemen. Je kan namelijk via een NAS (netwerk harde schijf) een back-up maken van je cloud opslag. Helaas kan een cloud opslag gehackte worden of door een virus kan je bestanden kwijt raken.

Ik geef m’n klanten het advies let op opslaan in de cloud is leuk, maar zorg ervoor dat je back-ups hebt bij voorkeur fysiek lokaal.

En dit is best grappig omdat ik geloof in het beste van 2 werelden in het fysieke het hebben van jouw data lokaal en in de cloud. Beide hebben gewoon veel voordelen.

Deze gedachte gang is ontstaan doordat ik ben opgeroeid met techniek en al die stappen heb doorlopen en daarin ben mee gegaan. Kortom een bijzondere reis en ik kijk er naar uit hoe techniek zich verder gaat ontwikkelen.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.