Budget computer: een simpel systeem voor alleen internet, e-mail en Microsoft office.

Chromebook, Windows

Taal keuze:

Ik hoor wel vaker van klanten, ik doe er niet zoveel mee kan het ook met een simpele computer? Ja er zijn goedkope systemen op de markt alleen voor een beetje internetten, e-mail en Microsoft office. Het is alleen wel opletten omdat veel systemen prijstechnisch goedkoopzijn met minder goede of langzamere onderdelen. Uiteindelijk wil je ook plezier hebben van je aankoop, hieronder een aantal handige tips.

Een computer of een notebook.

Normale desktopcomputers zijn over het algemeen sneller dan een laptop. Bij desktops heb je via bepaalde shops de mogelijkheid om zelf te bepalen wat er in je systeem gaat kwa hardware. Hierdoor heb je iets meer vrijheid om de juiste spullen te kiezen.

Een laptop kan je bijna niet aanpassen, meestal alleen het werkgeheugen of de opslagruimte. Maar ook hier let op niet alle fabrikanten staan dit toe.

Als je gaat voor een desktop dan zijn de Intel NUC mini desktops een aanrader. Deze mini desktop zijn lekker klein en je kan ze aan je monitor hangen of ernaast zetten. Ze nemen na genoeg geen ruimte in beslag.

Met een Intel NUC mini desktop bepaal je zelf hoeveel werkgeheugen je wilt en de opslagruimte. Je hebt hierdoor meer vrijheid om de juiste hardware te kiezen. Intel NUC mini desktops zijn er vanaf een intel Celeron (de simpelste) tot een Intel Core i7 (hele snelle processor)

Voor een budget computer zou een Intel Pentium of een Intel Core i3 aan te raden zijn. (Gewoon een beetje internet, e-mail en Microsoft office.)

Het is raadzaam om er min. 8GB werkgeheugen bij te nemen met een SSD van 250GB. Met lagere specs wordt het systeem eerder langzaam en dat willen we natuurlijk niet.

Windows 10 vereist min. Een 1 GHZ processor, 2GB Werkgeheugen en min. 32GB opslagruimte. Dit is een beetje fictief omdat het besturingssysteem met de laatste updates al gauw naar 4GB Werkgeheugen gaat en 64Gb opslagruimte gaat.

Windows 11 vereist min. Een dual core processor, 4GB Werkgeheugen en min. 64GB opslagruimte, met de tijd zal dit vanzelf naar 6GB werkgeheugen gaan en 128GB opslagruimte.

Kortom als je een budgetsysteem zoekt en voor de komende jaren wel alle belangrijke beveiliging updates wilt ontvangen is 8GB Werkgeheugen en 250GB opslagruimte aanbevolen.

Ga voor een snelle SSD (solid state Drive)

Een SSD is de opvolger van een harde schijf (HDD), harde schijven worden op den duur langzamer. SSDs hebben hier minder last van, als je een SSD gaat kopen kijk dan naar de lees en schrijfsnelheid van de SSD.

Je zal zien bij een goedkope SSD’s dat de snelheden lager zijn dan een die iets duur is. Je betaalt er meestal niet zoveel extra voor waardoor je voor de lange termijn beter kan investeren in een snellere SSD.

Samsung SSD’s zijn er snel bovendien krijg je 5 jaar garantie een mooi pluspunt.

Liever een budget laptop

Omdat je bij een laptop minder controle over de hardware is het iets meer opletten. Goedkope laptops worden uitgerust met emmc opslagruimte, dit is heel low budget en je systeem wordt snel langzaam.

Alleen Chromebooks kunnen er goed mee over weg, het is niet raadzaam voor Windows laptops.

Ga voor een fabrikant met uitgebreide garantie, het nadeel van een budget laptop kan zijn dat de hardware goedkoper is. Waardoor er later problemen ontstaan. Ga voor een merk met 2 jaar garantie, als er een probleem is dan is het vervelend maar het wordt dan onder garantie opgelost.

Kwa specs is het raadzaam om min. Te gaan voor de intel core i3 met 8GB werkgeheugen en 250GB SSD-opslagruimte. Met een desktop kan het met een Intel Pentium, maar voor laptops met intel Celeron of Pentium kan je ze beter laten liggen.

Budget Laptops met een AMD processor

Wellicht heb je weleens van AMD gehoord, misschien ook niet. AMD is de concurrent van Intel en ze doen de laatste tijd heel erg goed met hun AMD Ryzen procesoren.

Meestal zijn ze goedkoper dan Intel en soms zijn er leuke laptops te vinden met een Amd Ryzen voor een betere prijs. De Amd Ryzen 3 is de tegen hanger van de Intel Core i3. Al raad ik je aan om voor een AMD Ryzen 5 te gaan, deze zijn sneller en soms betaal je er niet eens zoveel extra voor.

Verder ga voor de 8GB werkgeheugen en 250GB opslagruimte. Hieronder een aantal voorbeelden via bol.com

Liever een Chromebook

Chromebooks zijn verassend leuk, een Chromebook met een Intel Pentium, 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte kan je nog best veel mee en zijn er zo rond de € 249,-

Voor iedereen die overstapt van Windows naar ChromeOS is het wel even wenen. Houw er rekening mee dat je niet alles kan met een Chromebook, je kan er mee internet, e-mailen (via webmail) en de apps gebruiken uit de google play store.

Microsoft office is er straks niet meer voor ChromsOS, je kan enkel office online gebruiken.

Dit is voor de meeste een nadeel omdat we voornamelijk gewend zijn om Microsoft office te gebruiken. Je kan via office.com Microsoft office online gratis gebruiken en testen om te ervaren of het voldoende voor je is voordat je overstapt naar een Chromebook.

Waarom wordt mijn budget computer of laptop langzaam?

  • Voornamelijk door de apps die je gebruikt, Google Chrome bijvoorbeeld gebruikt bijv. best veel werkgeheugen. Met een budgetsysteem kan je beter Microsoft Edge gebruiken de ingebouwde browser van Microsoft.
  • Een antivirus pakket kan ook meer gebruiken van je systeem, gebruik bijv. Kaspersky of G-Data antivirus deze vereisen niet zoveel van je systeem.
  • Houw het aantal apps die je gebruikt beperkt zodat je systeem snel blijft.
  • Werk voornamelijk via de cloud met bijvoorbeeld Microsoft OneDrive om ruimte te besparen.

 

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.