De snelheid van een computer, notebook in Jip en Janneke taal

Aankoopadvies

Taal keuze:

Het is niet altijd even makkelijk om een snel systeem uit kiezen, techniek gaat best snel en er verandert genoeg. Hieronder in het kort hoe je makkelijker een snel systeem kan uitkiezen.

In dit blog bericht ga ik uitleggen hoe een processor, werkgeheugen en ssd werkt.

De processor

Dit kan je zien als een lucht verkeerstoren die alles op het vliegveld regelt. De snelheid van de processor bepaalt hoeveel mensen er in de verkeerstoren werken. Voorheen hoe hoger het aantal Ghz hoe meer snelheid. In dit voorbeeld meer mensen in de verkeerstoeren, tegenwoordig worden processoren gemaakt met meerdere processoren op een chip met een lagere Ghz.

Dit maakt het weleens verwarrend.

Een normale Pentium processor van 2,0 GHz en een i3 Processor met 1,5 GHz. Nu lijkt de i3 processor langzamer. Echter deze ie Processor heet 2 processoren op dezelfde chip 2x 1,5 GHz i.p.v. van 1x 2,0 GHz zoals de Pentium

De i3 heeft uiteindelijk meer mensen in de verkeerstoren en is daarom sneller. Als je gaat kijken naar processoren dan kom je termen tegen zoals dual core (2 processoren op 1 chip) quad core (4 processoren op 1 chip) of zelfs meer met 6 of 8 cores. Meer is uiteraard beter, neem jezelf niet meteen in de maling door naar het aantal Ghz te kijken.

Amd, Intel Processoren van laag naar hoog.

  • Intel celeron (instap model: Alleen voor internet en e-mail, 1 app of venster per keer openen.)
  • Intel Pentium (basis model: Alleen voor internet en e-mail, 2 app of vensters per keer openen.)
  • Amd Ryzen 3, Intel Core i3 (Voor internet, e-mail meerdere apps en/of vensters per keer openen.)
  • Amd Ryzen 5, Intel Core i5 (meest gekozen model: Ideaal voor multitasking, meerdere apps en/of venster goed voorbereid voor de toekomst)
  • Amd Ryzen 7, Intel Core i7 (je gaat bijv. gamen, foto, video bewerken.)
  • Amd Ryzen 9, Intel Core i9 (parade paardje hier moet een handrem op omdat het te snel gaat.

Werkgeheugen

Ook wel intern geheugen genoemd, tijdelijke processen worden hier op geslagen. Als bepaalde toepassingen vaker worden opgestart worden deze opgeslagen in het intern geheugen. Zodat het systeem niet het hele proces iedere keer opnieuw moet laden.

Je kan het zien als de bagage band bij het vliegveld. Een bagage band die verantwoordelijk voor het in en uit laden van elk vliegtuig dat gaat niet zo snel. Als je er  meerdere hebt dan gaat alles veel sneller en soepeler. 8GB werkgeheugen is op dit moment aanbevolen (2021) stapsgewijs gaan we al naar 12GB en 16GB werkgeheugen. Voor video bewerken en gaming is 16GB werkgeheugen vrij normaal.

SSD (solid state drive)

Voorheen gebruikte we harde schijven voor het opslaan van onze bestanden. Tegenwoordig wordt vrijwel elk systeem geleverd met een SSD (solid state drive). Een SSD is er in verschillende snelheden, een gemiddelde SSD heeft een lees en schrijfsnelheid van +/- 500 MB per sec.

Ze zijn er al van 3000 MB per sec, hoe meer hoe sneller.

Deze snelheden staan er meestal niet bij in een winkel, je kan het meestal wel opvragen bij de fabrikant. Er staat meestal wel bij 2.5 SSD of pci-e SSD.

Een 2.5 ssd is tot 500mb per sec, Een pci-e ssd is meestal sneller dan 500mb per sec of je kan deze later vervangen/upgraden met een snelle pci-e ssd van bijv. 3000mb per sec.

Voorbeeld van een systeem.

Systeem A: intel core i5
8GB Werkgeheugen
250GB SSD 2.5
Systeem B: intel core i5
8GB Werkgeheugen
250GB SSD PCi-e

Het is raadzaam om voor het laatste model te gaan.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.