Het belang van sterke wachtwoorden.

Cyberfit

Taal keuze:

Het belang van sterke wachtwoorden.

Ondertussen weet iedereen dat je sterke wachtwoorden hoort te gebruiken om jouw onlineaccounts mee te beschermen. Het is tenslotte belangrijk om jouw digitale veiligheid te waarborgen zodat kwaadwillende niet zomaar toegang krijgen tot deze accounts.

De meeste mensen doen dit echter niet het zal je wellicht verbazen maar wachtwoorden zoals Welkom, admin, 12345, wachtwoord, geboortedatum, postcode of de naam van de kinderen vallen onder de meest gebruikte wachtwoorden. Veel van deze wachtwoorden zijn bekend bij kwaadwillende en met geautomatiseerde bots wordt het steeds makkelijker om wachtwoorden te achterhalen.

geen wachtwoord beheer vs wachtwoord manager.Meestal is er geen overzicht dus doen we maar wat.

Voor de meeste mensen geldt dat ze eigenlijk geen overzicht hebben van alle onlineaccounts die ze hebben. Bankzaken, mijnoverheid, verzekering houden we over het algemeen goed bij omdat we toegang tot die accounts absoluut niet kwijt willen raken.

Alle overige accounts van apps, social media of webshops is voor de meeste minder interessant. Dit is heel jammer want als je voornamelijk hetzelfde wachtwoord gebruikt. Dan hebben kwaadwillende heel snel toegang tot alle andere diensten die je hebt.

Een overzicht maken en bijhouden

Het is belangrijk dat je in kaart brengt hoeveel accounts je hebt. Daarna wil je bij deze accounts een sterk wachtwoord gebruiken. Bij voorkeur allemaal verschillende om ervoor te zorgen dat kwaadwillende niet met hetzelfde wachtwoord overal bij kunnen.

Een wachtwoord manager is de makkelijkste oplossing bijv. de Kaspersky wachtwoord manager, Microsoft Edge (Microsoft-accounts) of de iCloud sleutelhanger (iCloud accounts). Via deze wachtwoord manager kan je eenvoudig sterke wachtwoorden maken en beheren.

Bovendien wordt er bijgehouden of je accounts hebt met minder sterke wachtwoorden. Voor deze accounts kan je eenvoudig een sterk wachtwoord maken.

Je vindt wachtwoord managers eng.

Alle wachtwoorden in een wachtwoord manager kan eng zijn als je tenslotte toegang kwijtraakt tot de wachtwoord manager kan je nergens bij.

Voor alle belangrijke zaken zoals online bankieren, mijn overheid of je verzekering is het raadzaam om die wachtwoorden niet op te slaan in de wachtwoord manager. Het gaat tenslotte om gevoelige informatie.

Microsoft lists

Het is alleen wel fijn als je toch een lijst hebt waarop je kan bijhouden of je voor die diverse accounts een sterk wachtwoord hebt gemaakt. Via Microsoft Lists kan je eenvoudig een lijst maken met alle account en een optie toevoegen heb ik hier een sterk wachtwoord ingesteld en dan ja aanvinken.

De lijst is bedoeld om een overzicht te creëren van alle online accounts dit creëert overzicht, natuurlijk wel goed bijhouden. Misschien is een wachtwoord manager nog niet eens een gek idee.

Een alternatief is natuurlijk alles in een fysieke notitie map bijhouden en dat is voor de belangrijkste zaken echt wel een goed idee. Zolang je deze ergens veilig kan bewaren.

Carlitos Conejo, ict adviseur

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.