Hoe beveilig ik mijn smartphone (Thuisgebruik)

Android, Internetbeveiliging

Taal keuze:

Hoe beveilig ik mijn smartphone (Thuisgebruik)

Uit de nieuwe Cybersecuritymonitor van het CBS blijkt dat Nederlanders hun computer meestal goed beveiligen. Maar bij mobiele telefoons is dat een heel ander verhaal: 48% van de ondervraagde mensen weet niet of hun toestel beveiligd is.

ESET mobile security

Hieronder een aantal handige tips om jouw smartphone te beveiligen.

 1. Download alleen apps uit de Google Play store of Apple store.
  Het downloaden van losse apps of apks zijn meestal geïnfecteerd met Malware. Een andere vorm zie je vaak met phising e-mail waarin gevraagd wordt om een app te installeren. (Denk aan PostNL of DHL met het onderwerp er is iets met jouw pakket.)
 2. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van Android of iOS installeert.
  OS-updates zijn er om beveiligings lekken te dichten, als je deze OS-updates niet installeert dan is er een achterdeur op je toestel zodat iemand anders toegang krijgt tot jouw gegevens.
 3. Let op met de aanschaf van een smartphone.
  Een fabrikant biedt OS-updates (Android en Apple) tot een bepaald moment van 1 jaar tot enkele jaren. Kies een toestel waarvan je zeker weet dat je maandelijks en regelmatig updates ontvangt. (Blijf uit de buurt van die leuke aanbieding van oude toestellen.)
 4. Gebruik een antivirus pakket.
  Gebruik een betaald antivirus pakket op jouw smartphone (voor iOS Microsoft Defender). Gratis pakketten bieden beperkte beveiliging, gebruik een goed getest betaald pakket. Bijvoorbeeld G-Data, Panda security of ESET Internet Security.
 5. Gebruik een VPN Pakket voor extra veiligheid.
  Het is makkelijk om gebruik te maken van gratis wifi punten en hotspots. Echter zijn dit meestal plekken voor cybercriminelen om via deze weg in te breken. Met een VPN versleutel je jouw verbinding. Dit kan bijv. met Panda Security VPN, G-Data VPN of Goose VPN (Nederlands bedrijf).
 6. Maak een back-up van jouw smartphone.
  Als er wel iets gebeurt dan is het wel fijn om een back-up te hebben. Dit kan automatisch via Google Drive (Android) of iCloud (Apple). Als alternatief kan je bijvoorbeeld Acronis Mobiel gebruiken (onderdeel van Acronis Cyber Protect Home Office.)
 7. Stel toegangscode in op jouw Smartphone.
  Beveilig jouw toestel met een uitgebreide pincode en vingerprint-id. Beveilig zoveel mogelijk apps met een pincode en vingerprint-id
Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.