Hoe kan ik mijn wifi verbeteren ?

Handleidingen, Computerhulp, ICT oplossingen

Taal keuze:

Er zijn een aantal handige methodes om je wifi signaal te verbeteren, Het begint allemaal met je modem/router. Het modem/router kan je het beste op een centrale plek plaatsen midden in de woning (indien mogelijk).

Wifi gaat in een koepel en als je modem/router in de meterkast staat ergens in de hoek van je huis en dan ben je het halve signaal al kwijt.

Het wifi signaal controleren

Als je in een buurt woont met meerdere wifi signalen dan is de kans groot dat je signaal verslechtert omdat je wifi signaal frequentie hetzelfde is als die van je buren. Dit kan je eenvoudig controleren met de Wifi analyzer app ( Android ) Download via Google Play

WIFI analyzer

Met deze app zie je op welk signaal jouw wifi is aangesloten en alle wifi signalen in de omgeving. Zoals je op de afbeelding kan zien delen verschillende wifi signalen hetzelfde kanaal. Je kan jouw wifi signaal verbeteren door je signaal aan te passen naar een andere frequentie (kanaal).

Hieronder een voorbeeld met een Ziggo connect box, meestal kan je inloggen op de connect box via de browser door 192.168.178.1 in te typen.

Ziggo connect box wifi signaal aanpassen

Daarna ga je naar de geavanceerde instellingen, draadloos, draadloos signaal. Bij kanaal selecteer je handmatig en je kan het kanaal aanpassen. Ik heb in dit voorbeeld het kanaal aangepast naar 8, zoals je kan zien in de analyzer app heb ik dan geen last van m’n buren.

Hoe kan je het wifi signaal versterken ?

De meest gekozen methode is via een wifi booster, een extra wifi punt die je aansluit in je woning die het bestaande signaal versterkt. Wifi boosters zijn handig als je bestaande wifi signaal bijv. net niet op zolder komt of in de achtertuin.

Bij het kiezen van een Wifi versterker is het raadzaam om te kijken naar de snelheid van de wifi booster. Dit wordt vermeld in Mbps, bij een draadloos signaal wordt de doorvoer snelheid (Mbps) minder als je verder van het wifi punt bent verwijderd.

Bijvoorbeeld een wifi booster met 500 Mbps is na een paar meter 250 Mbps, hierdoor wordt je internet snelheid sneller langzamer.

Deze TP Link wifi versterker is 1200 Mbps, hiermee behouw je een hogere internet snelheid voor een grotere afstand.

Internet via het stopcontact

Een alternatief is internet via het stroomnet, die noemen we powerline of via een homeplug. Je sluit een powerline adapter aan bij je modem en via een netwerkkabel verbind je ze met elkaar. Je kan in een andere ruimte een andere powerline adapter aansluiten en je hebt automatisch in die ruimte internet via het stroomnet.

Deze Tp-link kit bijvoorbeeld komt met 2 adapters beide met een wifi signaal zodat je eenvoudig op een zolder of een werk kamer een betrouwbaar wifi netwerk kan creëren.

Multi room wifi

Als je liever in een elkaar je gehele woning wilt voorzien van een betrouwbaar wifi signaal dan kan je  een multi room wifi overwegen. Dit zijn meerdere wifi punten die met elkaar in verbinding staan en samen een overkoepeld wifi signaal creëren in je woning.

De meeste van deze systemen hebben een backhaul systeem. Hiermee is er een extra wifi signaal of powerline systeem die de wifi punten blijft voorzien van een stabiele internet verbinding.

Hoe werkt dat ?

Een wifi booster pakt het bestaande wifi signaal en versterkt deze. Als je wifi signaal te zwak wordt, dan valt de wifi booster meestal weg. Het backhaul systeem praat onderling met elkaar en beslist onderling hoe het signaal stabiel wordt gehouden met de verschillende wifi signalen.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.