Hoe kan je alles voor thuis goed beveiligen?

Internetbeveiliging

Taal keuze:

Ik krijg deze vraag wel vaker en de meeste thuisgebruikers gaan ervan uit als ze een antivirus pakket hebben gekocht dat dit voldoende is. Om alles thuis goed te beveiligen heb je tegenwoordig meer nodig. Hieronder een aantal tips om alles thuis te beveiligen.

Internet security

Alles begint met een internet security pakket om al jouw apparaten te beveiligen. Voor Windows zijn we het ondertussen wel gewend, voor MacOS en Android zijn de meeste niet bewust dat je ook deze apparaten hoort te beveiligen. Zie ook mijn blog waarom Windows defender niet voldoende is,)

Kies een internet security pakket die al jouw apparaten kan beschermen. Denk hierbij bijv. aan G-Data internet security, Kaspersky internet security of ESET internet security.

Gebruik een VPN voor public wifi

Met een VPN versleutel je jouw wifi verbinding of mobiele internet verbinding. Op plekken zoals hotels, vliegvelden, sport gelegenheden of een cafe. Er zijn op verschillende plekken gratis wifi spots waarvan je gebruik kan maken. Dit zijn ook plekken waar andere mensen toegang kunnen krijgen tot jouw apparaat.

Denk hierbij aan jouw eigen kinderen, ze hebben waarschijnlijk geen uitgebreide data bundel en zoeken elk gratis wifi hotspot op om te kunnen internetten.

Naast het beveiligen van hun apparaten met een internet security pakket is het handig om deze te combineneren met een VPN pakket. De meeste internet security bedrijven bieden naast hun internet security pakket ook een VPN aan.

E-mail beveiliging

De meeste e-mailproviders hebben een anti-spam filter, dit filter is meestal niet sterk genoeg voor uitgebreide spam of phising e-mails. Basis e-mail scant bijv. niet de klikbare links en bijlage in e-mail berichten. Het is aan jou om goed op te letten waar je op klikt.

E-mail met een Microsoft-account (@outlook @live @msn @hotmail)

Als je gebruik maakt van een Microsoft-account (de meeste Windows gebruikers hebben er een) dan kan je jouw e-mail beschermen met Microsoft 365 personal of family. Je krijgt een Beveiliging’s laag voor jouw e-mail, klikbare links en bijlage worden automatisch gescand en geblokkeerd indien nodig.

Dit is een handige preventie maatregel omdat het niet uitmaakt welke app of browser je gebruikt voor jouw e-mail. Het is vanaf de server ingebouwd om jou te beschermen.

Met een Microsoft 365 family pakket kan je 6 gebruikers (6 mailboxen) hiermee beschermen.

E-mail bescherming met een internet security pakket.

Als je niet gebruikt maakt van een Microsoft-account dan kan een internet security pakket helpen om jouw e-mail te beschermen. Er is alleen een nadeel deze extensie werkt meestal alleen met de Outlook app op Windows systemen en niet voor mobiele apparaten.

Het is raadzaam om dit van tevoren te controleren of om over te stappen naar een Microsoft-account.

Beveiliging jouw apparaten met face-id of fingerprint-id

Deze functie staat vrijwel altijd aan voor mobiele apparaten en de meeste computer en laptops. Toch kom ik regelmatig klanten tegen die dit niet aan hebben staan. Voor je algemeen veiligheid is het van belang om dit aan te zetten.

Sterke wachtwoorden en 2 staps verificatie

Een tijdje geleden heb ik uitgebreid blog hierover geschreven (lees het blog). Als je niet zo goed bent in het onthouden van wachtwoorden of het maken van sterke wachtwoorden. Overweeg dan een Wachtwoord manager via de browser (bijv. Microsoft Edge i.c.m. een Microsoft-account) of een wachtwoord manager van een internet security provider. Bijv. Kaspersky of ESET.

2 staps verificatie

Langzaamaan worden we eraan gewend denk hierbij aan digid, na het invoeren van jouw wachtwoord krijg je een sms-code of een code vanuit een app om aan te melden. Dit is een veilige methode om jouw account te beveiligen.

Met de Microsoft authenticator kan je eenvoudig gebruik maken van 2 staps verificatie. Niet alleen voor Microsoft-producten maar ook social media en andere accounts.

Een veilige back-up van jouw e-mail en bestanden

Naast de beveiliging van jouw apparaten is het belangrijk om jouw bestanden goed te beschermen en te waarborgen. Denk hierbij niet alleen aan jouw computer, notebook maar ook jouw mobiele apparaten.

We bewaren steeds meer bestanden op onze smartphone. Het is vervelend als iets hiermee gebeurt.

Een handige oplossing is Acronis Cyber Protect voor thuisgebruik. Via Acronis kan je een back-up maken van jouw systemen (Windows, MacOS), mobiele apparaten (Android, Iphone) en e-mail (alleen Microsoft-account)

Het is een eenvoudig oplossing waarmee je alle apparaten thuis kan back-uppen.

Aanbevolen voor Windows gebruikers

 • Gebruik een Microsoft-account voor jouw e-mail (Outlook.com) en cloud opslag (OneDrive)
 • Gebruik e-mail en cloud bescherming met Microsoft 365 personal of family.
 • Gebruik een internet security pakket (bijv. G-Data, Kaspersky of ESET.)
 • Gebruik een VPN (bijv. G-Data, Kaspersky of Goose VPN.)
 • Gebruik Microsoft Edge i.c.m. jouw Microsoft account voor sterke wachtwoorden en wachtwoord beheer.
 • Gebruik de Microsoft autenticator voor 2 staps verificatie en wachtwoord beheer.
 • Gebruik Windows hello om jouw systeem te beveiligen.
 • Gebruik Acronis Cyber Protect home office als back-up pakket.

Aanbevolen voor MacOS gebruikers

 • Gebruik een icloud account voor jouw e-mail (icloud.com) en cloud opslag (icloud)
 • Gebruik een internet security pakket (bijv. G-Data, Kaspersky of ESET.)
 • Gebruik icloud+ voor veilig browsen en om jouw e-mailadres te verbergen.
 • Gebruik safari i.c.m. jouw icloud account voor sterke wachtwoorden en wachtwoord beheer.
 • Voor apple apparaten is 2 staps verificatie standaard ingeschakeld, voor overige apps en account kan je de Microsoft autenticator app gebruiken.
 • Gebruik Acronis Cyber Protect home office als back-up pakket of koop een Synology NAS met Time machine.

Aanbevolen voor Android gebruikers (mobiel)

 • Afhankelijk of je een macbook of windows systeem gebruikt raad ik je aan om jouw gmail account (standaard bij android) te beveiligen met 2 staps verificatie en alle e-mail door te sturen naar jouw @outlook (microsoft account) of @icloud (apple account)
 • Gebruik een internet security pakket (bijv. G-Data, Kaspersky of ESET.)
 • Gebruik een VPN (bijv. G-Data, Kaspersky of Goose VPN.)
 • Gebruik de Microsoft authenticator voor 2 staps verificatie en wachtwoord beheer of gebruik in plaats hiervan een wachtwoord manager bijv. Kaspersky of lastpass.
 • Gebruik Acronis Cyber Protect home office als back-up pakket.
Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.