Is een antivirus programma nodig op de mac ?

Internetbeveiliging, MacOS

Taal keuze:

Nee in de meeste gevallen is dit niet nodig, toch kan het handig zijn om een antivirus pakket te gebruiken op de mac. In onderstaand artikel zal ik het uitleggen.

Apple heeft op andere manieren hun systemen beveiligd waardoor er niet zomaar iets met de software kan gebeuren. De meeste computer gebruikers hebben een Windows computer, notebook waardoor cybercriminelen niet actief bezig zijn om in te breken op een Mac. Echter gebeurt het wel door phising e-mail, alternatieve apps voor de mac of als je de beveiliging naar beneden schroeft kan het zeker gebeuren.

File Quaratine: OS X biedt een verbeterde downloadvalidatie met de quarantainefunctie voor bestanden in programma’s die bestanden vanaf het internet downloaden. Dit betekent dat downloads worden gecontroleerd op hun veiligheid (gekende malware) wanneer je die probeert te openen. Hierdoor is de kans kleiner dat je zomaar verkeerde apps installeer, tenzij je de melding negeert en het bestand alsnog opent.

Installeer systeembestanden en beveilgingsupdates: Via de beveiligingsupdates wordt je mac beschermt tegen dit soort zaken, deze optie staat standaard aan. Je kan deze terugvinden bij Systeemvoorkeuren > Software Update > Geavanceerd… de onderste optie ‘Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates’ aan te zetten

Macos beveiliging en updates

Gatekeeper: nog zon handige apple tool, gatekeeper zorgt ervoor dat je alleen apps kan installeren uit bepaalde bronnen. Deze kan je terug vinden bij Systeemvoorkeuren > ‘Beveiliging en privacy’ > ‘Algemeen’. Klik op het hangslotje om de instellingen aan te passen. Je kan kiezen voor alleen apps uit de mac store, Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is of alle willekeurige bronnen.

Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is het meest aan te raden.

Safari: Ook safari controleert automatisch de beveiliging van website die je bezoekt. Dit kan je terug vinden als je saferi hebt geopend bij het voorkeurenpaneel ‘Beveiliging’ om beveiligingswaarschuwingen in of uit te schakelen. Standaard staat de optie: Waarschuw bij bezoeken van frauduleuze website aan.

Als een van bovenstaande opties niet aan staat loop je natuurlijk een risco met je mac.

av test antivirus voor de macIs een antivirus pakket voor de mac dan nog nodig ?

Nogmaals wordt er aangegeven nee in principe niet, Echter in 2018 warren er meer malware bedreigingen dan voorheen. Dit is de jaren daarna weer gedaald. Echter vanaf dat moment worden antivirus pakketten wel aangeraden voor de Mac. Al is het alleen maar om het risco zo laag mogelijk te houden. (bron av-test.org)

G-Data internet security

Met G-Data kan je jouw mac extra beveiligen tevens kan je al jouw mobiele apparaten eenvoudig beveiligen met G-Data internet security.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.