Is het handig om een wachtwoordmanager te gebruiken ?

Windows

Taal keuze:

Vandaag de dag gebruiken we heel veel wachtwoorden, van online webshops, de overheid, zorgverzekering, bankzaken, cloud opslag, e-mail en het lijst je wordt alleen maar langer. Op een gegeven moment wordt je er gek van om al die wachtwoorden te moeten onthouden.

Vele maken een universeel wachtwoord met enkele aanpassingen zodat het makkelijker te onthouden is. Het nadeel vandaag de dag als jouw wachtwoord bekend is bij cybercriminelen gebeuren er nare dingen.

Splits je wachtwoorden

Wachtwoorden die je gebruikt voor de overheid, zorgverzekering en bankzaken kan je het beste apart houden en bij voorkeur zo moeilijk mogelijk maken. Het is raadzaam om deze wachtwoorden niet op te slaan in een wachtwoord manager.

Wachtwoord managers

Een wachtwoord manager is een app voor je browser, met deze app worden al jouw wachtwoorden op een plek bewaart. De meeste wachtwoord managers kan je gebruiken op verschillende apparaten. Geven suggesties voor sterke wachtwoorden, kunnen detecteren of een van je wachtwoorden ergens is gelekt op internet zodat je ze kan aanpassen.

Nadeel van wachtwoord managers

Een wachtwoord manager beveilig je met een wachtwoord, dit wachtwoord moet ijzersterk zijn. Anders heeft iemand anders straks toegang tot jouw wachtwoorden. Dit is tegelijkertijd het nadeel, de kans is groot dat je dit wachtwoord ergens op schrijft of opslaat.

Vergeet je het wachtwoord van je wachtwoord manager dan is er meestal geen herstelmogelijkheid om toegang te krijgen tot je wachtwoorden.

2 staps verificatie

Sommige wachtwoord manager zoals lastpass ondersteunen 2 staps verificatie om je wachtwoord kluis extra te beschermen. Als je kiest voor een wachtwoord manager dan is het raadzaam om er een te nemen met 2 staps verificatie

Voordelen van een wachtwoord manager

Het geeft meer rust in je hoofd, je hoofd niet meer alle wachtwoorden te onthouden. Behalve de wachtwoorden die je zelf maakt voor bijv. je bankzaken, overheid en zorgverzekering.

Als je gebruik maakt van de wachtwoord generator van een wachtwoordmanager. Dan wordt er automatisch een sterk en moeilijk wachtwoord voor je gemaakt. Deze wachtwoorden zijn zo rondom mocht iemand deze in handen krijgen dat de kans klein is dat ze bij andere account kunnen komen.

Welke wachtmanager is handig om te gebruiken ?

Voor Apple en Windows gebruikers heb je een ingebouwde wachtwoord manager. Bij Apple gaat het via je icloud account met de sleutelhanger en bij Windows via je Microsoft account met Microsoft Edge.

Als je via icloud of je Microsoft account 2 staps verificatie hebt geactiveerd dan worden je wachtwoorden hiermee extra beschermt. Je moet wel apple apparaten gebruiken (icloud) of Microsoft edge gebruiken (Microsoft account)

Onafhankelijke wachtwoordmanager

Wil je liever wat meer flexibiliteit dan is de Kaspersky wachtwoord manager of Lastpass wachtwoord manager wellicht iets voor je.

De kaspersky wachtwoord manager krijg je bij Kaspersky total security en security cloud of los aan te schaffen.

Lastpass kan je gratis mee beginnen op een 1 apparaat, voor meerdere apparaten kan je de betaalde versie kopen.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.