Je computer, notebook versnellen

Handleidingen, Computerhulp

Taal keuze:

Je computer wordt na verloop van tijd langzamer, dit kan meerdere oorzaken hebben. In dit blog bericht gaan we een aantal stappen doorlopen waarmee je jouw computer weer kan versnellen.

Software opschonen

Na verloop van tijd wordt een computer systeem langzamer omdat er veel informatie wordt verzameld en opgeslagen als je op internet surft. Tijdelijke internet bestanden, cache, of cookies. Deze bestanden zijn niet schadelijk voor je systeem het neemt alleen opslagruimte in. Als jouw opslagruimte vol begint te raken dan kan je computer langzamer worden.

Je kan eenvoudig je browser geschiedenis, tijdelijke bestanden en cookies opschonen.

Google chrome: zie handleiding
Firefox: zie handleiding
Microsoft Edge: zie handleiding

Oude programma’s verwijderen, het is raadzaam om programma’s die je niet meer gebruikt te verwijderen. Denk hierbij aan programma’s die je hebt uitgeprobeerd. Bijv. een trial van een foto bewerking programma of een teken programma die je en paar keer hebt gebruikt.

Als je ze niet meer gebruikt dan kan je ze via het (Windows 10 zoekfunctie type configuratiescherm) configuratiescherm > programma’s en toepassingen verwijderen.

Opschoon programma’s of tune up utilities

Er zijn veel programma’s op het internet verkrijgbaar die je helpen om je computer op te schonen. Echter de meeste programma’s doen meer schade dan goed. Tegenwoordig als je werkt met Windows 10 dan regelt Windows 10 al een heleboel voor je waardoor je dit soort programma’s niet nodig hebt. Hetzelfde geldt voor programma’s die je stuurprogramma’s up-to-date houden, Windows 10 regelt dit voor je. Als je dit soort programma’s gebruikt raad ik je aan ze te verwijderen. Hierdoor zal je computer ook weer sneller worden.

Antivirus programma

Antivirus programma’s zijn er in veel soorten en mate, echter hoe uitgebreider je pakket hoe meer deze je systeem belast. Voor systemen met een intel celeron, intel pentium of intel i3 raad ik je aan om alleen een antivirus pakket te gebruiken zonder teveel toeters en bellen. In veel gevallen heb je meer dan genoeg aan alleen de antivirus software als je een normale internet gebruiker bent.

Je kan via de website van av-test.org je antivirus pakket controleren in hoeverre deze je systeem belast en eventueel overstappen naar een antivirus pakket die je systeem niet zwaar belast.

Je systeem upgraden

Je kan je systeem een upgrade boost geven met extra werkgeheugen of bijvoorbeeld een solid state drive. Tegenwoordig is 8 GB werkgeheugen aanbevolen voor de meeste programma’s. 16 GB of hoger is aanbevolen als je  veel gaat foto, video bewerken of gaat gamen.

Als je via Windows 10 op het zoeksymbool klikt en typt systeem informatie. Klik op systeem informatie en je krijgt een compleet overzicht van je systeem.

In het overzicht kan je controleren hoeveel werkgeheugen erin je systeem zit, bij basisproduct staat je type moederbord met deze informatie kan je bij de fabrikant controleren of je jouw systeem kan upgraden met extra werkgeheugen.

Werkgeheugen bestellen via bol.com

SSD Upgrade

Een solid state drive is een flash schijf, een traditionele harde schijf heeft draaiende onderdelen en wordt op den duur langzamer. Een solid state drive is in veel gevallen al 5x sneller dan een traditionele harde schijf.

In veel gevallen kan je jouw systeem upgraden met een Solid Sate Drive, SSD’s (Solid State Drive) zijn er in verschillende snelheden.

Het is belangrijk om de snelheid te controleren voordat je een SSD koopt. Je hebt een leessnelheid en schrijfsnelheid, de leessnelheid is vrijwel altijd al hoog genoeg. De snelheid wordt het bepaald door de schrijfsnelheid.

Je kan bijv. een SSD kopen met een leessnelheid van 500 mb/s en schrijfsnelheid van 100 mb/s. Het lijkt een snelle SSD echter is de schrijfsnelheid erg laag waardoor je systeem niet veel sneller wordt. Een SSD met een leessnelheid van 500 mb/s en schrijfsnelheid van 500 mb/s. zal je computer wel een snelheid boost geven.

Tegenwoordig zijn er al SSDs met schrijfsnelheden tot 3000 mb/s, zeker een leuke upgrade voor je computer of notebook.

Hulp nodig ?

Heb je hulp nodig met het upgraden van je systeem, neem contact met me op via Chat of 085-2101307

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.