Mijn top 5 ondernemer essentials

Zelfstandig ondernemen

Taal keuze:

Ik sprak een startende onderneemster die begonnen was met haar eigen bedrijf en nu toch tegen technische problemen aan liep. Voornamelijk met haar e-mail, agenda en vragen rondom beveiliging, Ze zei eigenlijk voelt het alsof ik in het diepe wordt gegooid, wat heb je als ondernemer nouw eigenlijk nodig?

Je begint met jouw laptop, telefoon een website en is dat het dan ?

Daarna vroeg ze me wat ik eigenlijk aanraadt om mee te beginnen, heel tactvol wat zijn mijn ondernemmer essentials. Deed me denken aan het Ziggo Sport Race Cafe. Dus het leek me leuk om daar een blog over te schrijven, mijn focus ligt uiteraard op techniek.

Alles wat je gaat beleven als ondernemer(ster) dat komt wel en stapgewijs leren we, maar mijn grootste irritatie is als ik hoor van een klant dat ze zich beperkt voelen door de techniek die ze gebruiken. We zijn als mens creatieve wezens en zodra we ons beperkt voelen dan functioneren we steeds minder goed. In mijn beroep zie ik dit vaak terug doordat er een verkeerde computer, notebook is gekocht of er is gekozen voor een oplossing die helemaal niet aansluit.

Kortom tijd voor de eerste, al valt het wel te raden.

1. Koop een goede computer, notebook of tablet (tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden.)

Voor zakelijk gebruik is er een simple vuistregel bij de aanschaf van een nieuw systeem. Zakelijk is niet hetzelfde als prive, je hebt voor jouw bedrijf meer nodig om succesvol te zijn. Het is belangerijk dat je een systeem koopt niet voor een paar jaar maar het liefst voor 5 jaar.

Dit houdt in dat de snelheid (specs) van het systeem echt wel wat meer mogen zijn dan wat je nu nodig hebt. Denk tenslotte aan jouw eigen toekomst, hoe ziet het er over 2, 3 a 5 jaar uit. Waar wil je naar toe groeien? Ik sprak laatste een klant die wil graag een deel van het jaar in spanje werken met een tablet. Dat gaat niet met een simple tablet, dit werkt beter met een tablet met voldoende snelheid in dit geval met 5g ingebouwd om ook overal internet te hebben. (MIcrosoft Surface Pro 9 5G)

Zou is dit ook voor jouw belangerijk waar wil je naar toe met jouw onderneming? Misschien vind je een vaste werkplek veel fijner met 2 grote beeldschermen. Kortom vul maar in

2. Neem zakelijke e-mail, agenda en een passende cloud oplossing.

Eigenlijk wil ik hier neerzetten neem Microsoft 365 voor Bedrijven, maar iedereen is anders en met Google workspace zijn er ook veel mogelijkheden.  (Niet mijn ding, maar laat ik wel eerlijk blijven.) Bij je website krijg je meestal een e-mailadres, dit is heel simpel en handig als je net begint en nog niet de tijd had om te beginnen met Microsoft 365 voor Bedrijven.

Echter is het wel mijn aanrader om ermee te beginnen, standaard e-mail is meestal beperkt in opslagruimte, je hebt geen agenda en niet te beginnen over de beveiliging. Als ondernemer val je onder de AVG (persoonsgevens wetgeving) en binnenkort NIS2. Betrouwbare zakelijke e-mail is niet alleen voor jouw belangerijk ook voor jouw klanten.

Er zijn ook ondernemers die beginnen vanuit hun prive account een @hotmail @outlook of een @gmail tja dat is eigenlijk ook not done. Volgens dezelfde regelgeving kan het ook niet, persoonlijk vind ik het niet zakelijk en jouw klanten zullen het ook zo zien of denken missichien oh die doet het erbij kan vast wel goedkoop.

Dit is ook energie, als jij het serieus neemt dan zal je zien dat jouw klanten dit ook doen.

Bovendien biedt Microsoft 365 voor Bedrijven handige tools in het pakket, zoals cloud opslag, Microsoft Teams (voor online vergaderingen) bookings (online afspraken systeem) uiteraard MIcrosoft office voor 5 systemen en mobiele apparaten (zeker handig onderweg). Je kan Microsoft 365 voor Bedrijven ook uitbreiden met verschillende beveiligings mogelijkheden om jouw werkplek veiliger te maken. (hiermee is het ook eenvoudig om te voldoen aan de AVG regelgeveing.

3. Beveiliging voor alle apparaten.

Het is eigenlijk een no brainer, maar helaas van slechte wachtwoorden, tot basis beveiliging (of geen) of een gratis antivirus pakket. Dat kan natuurlijk niet, we doen tenslotte ook ons huis op slot en we rijden met onze veiligheidsriem om tijdens het autorijden. Lijkt me ook een goed idee voor jouw bedrijf.

Voor zakelijk gebruik gebruiken we endpoint security om alle apparaten, e-mail en cloud te beschermen kan heel eenvoudig om alles te realiseren. Voor sterke wachtwoorden, gebruik bijvoorbeeld een wachtwoord manager (bijv. Microsoft Edge), zoveel mogelijk 2 staps verificatie (Microsoft autenticator app). Vraag bij jouw branche organisatie of er bepaalde verplichtingen zijn.

De meeste ondernemers(sters) vinden dit geen leuk werk, laten we eerlijk zijn het soms ook een beetje eng als je alles gaat beveiligen. Geen nood er zijn genoeg it partners die je hiermee kunnen helpen en kunnen adviseren of overweeg bijv. cybersecurity trainingen en houw jezelf up-to-date.

4. Back-ups, back-ups en back-ups.

Ja beetje flauw, maar dat ik in de computer winkel werkte heb ik al te vaak meegemaakt de kapotte hardeschijven, een gevallen laptop, virus of simpelweg per ongeluk verwijderen. Er komt een ext. hardeschijf uit een tas met de opmerking ik denk dat de back-up 6 maanden oud is.

Toen hadden nog geen cloud opslag, nu gelukkig wel echter een cloud opslag is geen back-up. Ik hoor je denken, maar nee je werkt namelijk in jouw cloud opslag. Hierdoor kunnen bestanden eenvoudig worden verwijderd. Een back-up is een kopie van jouw e-mail, bestanden op een aparte locatie waar je niet in werkt.

Ay denken de meeste dan, want zoals hierboven aangeven dat handmatig doen gaan we vergeten. Gelukkig gaat techniek ook vooruit zeker als je gebruik maakt van Microsoft 365 voor bedrijven. Dan kan je een cloud back-up service aanschaffen die dagelijks een back-up maakt van jouw e-mail en bestanden. Hier betaal je dan maandelijk voor.

Je kan bijv. ook kiezen voor een Synology NAS (netwerk hardeschijf) dit is een beetje hetzelfde als een externe hardeschijf allleen dan anagesloten op het internet die al jouw e-mails en bestanden download naar de Synology NAS. (kies er een met 2 hardeschijven voor een extra back-up.)

5. Heb plezier in wat je doet.

Ik gaf al aan wij zijn creative wezens, wanneer je kiest om ondernemer te worden is het belangerijk dat je veel plezier hebt in jouw werk. Los van alle technische tips, als jij plezier en passie hebt voor hetgenne dat je doet en je loopt tegen problemen, beperkingen aan dat zal je ook een oplossing vinden.

Ik doe dit ondertussen alweer 11 jaar en ik hoop het nog heel lang te doen. Als rondom techniek vind ik heel leuk als ik weer een klant kan blij maken met een goed systeem of een passende oplossing dan straal ik helemaal. Maar ik straal ook door het schrijven van een blog met handige tips.

Ik vind dit heel belangerijk, omdat er ook dagen zullen zijn dat je denkt waarom nouw dit! Soms gaat het niet allemaal perfect en voor mij zie ik vaak ondernemers(sters) die bovenstaande tips nog niet hebben toegepast en het veroorzaakt meer problemen. Kortom laat techniek voor je werken met de juiste spullen en heb ook plezier in wat je doet. Jij hebt gekozen voor ondernemersschap, want je bent gewoon super goed in wat je doet en daar mag je ook echt trots op zijn.

Carlitos Conejo, ict adviseur

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.