QR-Code phising herkennen en voorkomen

Internetbeveiliging

Taal keuze:

QR-Codes worden voor verschillende doeleindes gebruikt, de meeste bekende van de laatste tijd was de corona app. Doormiddel van de QR-Code kon je laat zien of je gevaccineerd was. QR-Codes worden ook gebruikt om eenvoudig naar een website te gaan of voor het koppelen van apparaten. (Denk hierbij aan Whatsapp web of een authenticator app.

QR-Codes worden ook gebruikt voor phishing, deze codes verwijzen door naar een bestand met malware of een nep website van bijv. een koerierdienst of bank.

Controleer de links en website

Wanneer je een QR code scant wordt de url weergegeven waar je naar toe wordt door verwezen. Hieruit kan je meestal zien of je naar de website gaat van het betreffende bedrijf of dienst (Bijv. Koerier dienst of bank.)

QR-Code scanner

Antivirus bedrijven hebben apps gemaakt waarmee je QR-Codes kan scannen en laten controleren om problemen te voorkomen. Dit is een stuk veiliger dan de standaard QR-Code scanner op een telefoon.

Kaspersky QR-Code scanner: https://www.kaspersky.nl/qr-scanner

G-DATA QR-Code scanner: https://www.gdata.nl/downloads

Beveiliging en back-ups.

Naast een QR code scanner is het belangrijk om een goed antivirus pakket te gebruiken bijv. Kaspersky of G-Data internet security om al jouw apparaten te beschermen (Windows, MacOS en Android.)

Beveiliging en back-ups gaan hand in hand, een beveiligings pakket houdt vrijwel alles tegen. Maar mocht je zelf ergens op klikken of akkoord gaan met een download kan een antivirus pakket worden omzeild. Daarom is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken van je e-mail en bestanden.

Hiervoor kan je bijv. Acronis Cyber Protect Home Office gebruiken.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.