Wat bepaalt de snelheid van een desktop computer ?

Aankoopadvies, Handleidingen, Computerhulp, Windows

Taal keuze:

In het volgende blog bericht behandel ik de basis onderdelen van een desktop computer. Waarmee de snelheid en prestatie van een desktop computer mee worden bepaalt. 

Een desktop computer heeft de volgende basis onderdelen die de snelheid bepalen. De Processor, Intern Geheugen, Moederbord, Harde Schijf en de Videokaart.

De processor

De processor is het hart van je computer, ziet het maar als een verkeertoren. Alles dat je doet met je computer elke muis klik, berekening gaat via deze verkeerstoren. De snelheid van een processor wordt weergegeven in Ghz, dit geeft aan hoeveel berekeningen de processor kan bereken per seconde.

Voorheen was het vrij simpel om de verschillen te herkennen, je had bijvoorbeeld een Pentium 3 800mhz en een Pentium 4 3,0 ghz. De pentium 4 is uiteraard sneller dan de Pentium 3. Tegenwoordig heb je processoren met meerdere processor cores op een chip. De snelheid van deze processoren is verschillend en dat maakt het soms wat complex

Voorbeeld: Intel core i3 met 2 cores van 2,0 Ghz en een Intel core i5 met 4 cores van 1,5 Ghz. Op het eerste gezicht lijkt de i5 kwa snelheid langzamer, echter is dit niet zo. De 4 cores verdelen het aantal berekeningen waardoor de processor meer kan bereken dan de Intel core i3.

Verschil met Intel en AMD

Beide bedrijven produceren uitstekende processoren in verschillende prijsklassen, maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Over het algemeen kan je stellen dat AMD-processors iets goedkoper zijn dan Intel-processors en overklokt kunnen worden waardoor ze sneller kunnen werken dan in eerste instantie is aangegeven. Hier staat tegenover dat Intel-processors vaak sneller zijn dan de AMD-equivalent.

AMD wordt meer gebruikt voor gamers of voor degene die willen gaan over klokken en tweaken, Intel is over het algemeen meer mainstream en het meest bekend.

Geschikt voor Intel AMD
Internet en e-mail Intel Celeron AMD A6
Office-documenten Intel Pentium AMD A6
Multitasken, grotere bestanden Intel Core i3 AMD A10, AMD Ryzen 3
Fotobewerking, casual gamen, actief gebruik Intel Core i5 AMD Ryzen 5
Videomontage, gaming Intel Core i7 AMD Ryzen 7
Videomontage, High end gaming Intel Core i9 AMD Ryzen Threadripper

Moederbord

Het moederbord kan je zien als het vliegveld van de computer. Hoe uitgebreider deze is hoe meer je computer kan en ondersteund. Asus is marktleider van computer moederborden met standaard 2 jaar soms 3 jaar garantie. Op dit moment zijn de moederborden met een Z490 chipset de meeste snelste en ondersteunen de volledige range van de 8e, 9e en 10e gen intel processoren en ddr4 geheugen modules.

Werkgeheugen, RAM

Het interne werkgeheugen wordt door de processor gebruikt om tijdelijk processen in op te slaan. Handelingen die vaker verricht worden hierin opgeslagen, zodat de processor niet iedere keer hetzelfde proces opnieuw moet in laden. Hoe meer intern werkgeheugen je hebt hoe makkelijker programma’s worden geladen.

Geschikt voor Werkgeheugen
Internet en e-mail 4GB Werkgeheugen
Office-documenten 8GB Werkgeheugen
Multitasken, grotere bestanden 8GB Werkgeheugen
Fotobewerking, casual gamen, actief gebruik 16GB Werkgeheugen
Videomontage, gaming 16GB Werkgeheugen
Videomontage, High end gaming 32GB Werkgeheugen

SSD-opslagruimte

De traditionele harde schijf is de afgelopen periode niet meer verbeterd. Deze zijn er op dit moment in 5400 rpm en 7200 rpm. Rpm is het toerental van de harde schijf hoe hoger deze is hoe sneller alles werkt. ( een 5400 rpm gebruikt minder stroom in tegenstelling tot een 7200 rpm.)

De opvolger van een Harde schijf is de SSD ook wel bekend als Solid State Drive. Tegenwoordig zijn SSD harde schijven steeds meer op de markt te vinden een SSD is meestal duurder in aanschaf maar min. 2x tot 10x zo snel als een normale harde schijf. Een SSD schijf wordt meestal gebruikt voor het besturingssysteem om de snelheid van het opstarten te versnellen en het laden van programma’s te versnellen.

Tegenwoordig kan je kiezen voor een aantal type SSD schijven.

  • 2.5 inch (dezelfde maat als een notebook schijf) met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s
  • m.2 pci-e (Dit is alleen nog maar een geheugen module die je op het moederbord monteert) met een gemiddelde leessnelheid van 2800 MB/s en een schrijfsnelheid van 1100 MB/s
  • m.2 pro series (hetzelfde als m.2 pci-e, zie het maar als het parade paardje met hoge snelheid) met een gemiddelde leessnelheid van 3200 MB/s en schrijfsnelheid van 1500 MB/s.

De meeste nieuwe merk computers in de winkel worden uitgerust met een normale SSD met een gemiddelde leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 500 MB/s. Deze zijn al een stuk sneller, maar een upgrade naar een m.2 SSD maakt een groot verschil. Dit zal niet altijd mogelijk zijn in alle winkels maar als je de komende tijd een snelle computer wilt is het zeker een aanrader.

Opslagruimte

De hoeveelheid opslagruimte heeft niet zoveel invloed op de snelheid van je computer echter is het wel belangrijk dat je min. 10 a 20gb vrije ruimte hebt op je computer voor Windows 10. Als je schijf vol raakt wordt je systeem wel langzamer.

Geschikt voor Opslagruimte
Dagelijks gebruik, zoals mailen, tekstbestanden en spreadsheets maken: 128GB a 256GB
Multitasken, grotere bestanden zoals PowerPointpresentaties: 256GB
Fotobewerking, gaming, bewerken van hd-video’s: 512GB
Bewerken van 4k-videos, grote fotobestanden, spelen van zware games 1TB

Videokaart

De meeste computers zijn uitgerust met een geïntegreerde videokaart een Intel HD chip of AMD-chip. Deze videokaarten zijn vrij simpel bedoelt voor de dagelijkse taken, of het streamen van video’s naar je televisie. Als je gaat foto, video bewerken of gamen dan heb je een aparte videokaart nodig. Bijv. een Nvidia GTX1600 serie of Nvidia GTX2000 serie deze videokaarten hebben een snel grafisch vermogen en hun eigen videogeheugen voor deze bewerkingen.

De snelheid van een aparte videokaart bepaalt de kwaliteit van het spel of de snelheid van het monteren van een filmfragment. Om een indruk te krijgen van de snelheid van een videokaart kijk eens bij deze benchmarks

Ben je op zoek naar een nieuwe Computer ?

In mijn webshop heb ik verschillende computer, of maak een afspraak voor een adviesgesprek dan help ik je met uitkiezen van de juiste computer.

Carlitos Conejo, ict adviseur

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.