Wat bepaalt de snelheid van een laptop?

Aankoopadvies, Windows

Taal keuze:

Voor de snelheid van een laptop is de processor, intern werkgeheugen en de SSD het belangrijkst. Als je gaat foto, video bewerken met je laptop dan is het ook belangrijk om een goede videokaart te hebben.

De processor

De processor is het hart van je computer, ziet het maar als een verkeertoren. Alles dat je doet met je laptop elke muis klik, berekening gaat via deze verkeerstoren. De snelheid van een processor wordt weergegeven in Ghz, dit geeft aan hoeveel berekeningen de processor kan bereken per seconde.

Voorheen was het vrij simpel om de verschillen te herkennen, je had bijvoorbeeld een Pentium 3 800mhz en een Pentium 4 3,0 ghz. De pentium 4 is uiteraard sneller dan de Pentium 3. Tegenwoordig heb je processoren met meerdere processor cores op een chip. De snelheid van deze processoren is verschillend en dat maakt het soms wat complex

Voorbeeld: Intel core i3 met 2 cores van 2,0 Ghz en een Intel core i5 met 4 cores van 1,5 Ghz. Op het eerste gezicht lijkt de i5 kwa snelheid langzamer, echter is dit niet zo. De 4 cores verdelen het aantal berekeningen waardoor de processor meer kan bereken dan de Intel core i3.

Verschil met Intel en AMD

Beide bedrijven produceren uitstekende processoren in verschillende prijsklassen, maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Over het algemeen kan je stellen dat AMD-processors iets goedkoper zijn dan Intel-processors en overklokt kunnen worden waardoor ze sneller kunnen werken dan in eerste instantie is aangegeven. Hier staat tegenover dat Intel-processors vaak sneller zijn dan de AMD-equivalent.

AMD wordt meer gebruikt voor gamers of voor degene die willen gaan over klokken en tweaken, Intel is over het algemeen meer mainstream en het meest bekend.

Geschikt voor Intel AMD
Internet en e-mail Intel Celeron AMD A6
Office-documenten Intel Pentium AMD A6
Multitasken, grotere bestanden Intel Core i3 AMD A10, AMD Ryzen 3
Fotobewerking, casual gamen, actief gebruik Intel Core i5 AMD Ryzen 5
Videomontage, gaming Intel Core i7 AMD Ryzen 7
Videomontage, High end gaming Intel Core i9 AMD Ryzen Threadripper

Werkgeheugen, RAM

Het interne werkgeheugen wordt door de processor gebruikt om tijdelijk processen in op te slaan. Handelingen die vaker verricht worden hierin opgeslagen, zodat de processor niet iedere keer hetzelfde proces opnieuw moet in laden. Hoe meer intern werkgeheugen je hebt hoe makkelijker programma’s worden geladen.

Geschikt voor Werkgeheugen
Internet en e-mail 4GB Werkgeheugen
Office-documenten 8GB Werkgeheugen
Multitasken, grotere bestanden 8GB Werkgeheugen
Fotobewerking, casual gamen, actief gebruik 16GB Werkgeheugen
Videomontage, gaming 16GB Werkgeheugen
Videomontage, High end gaming 32GB Werkgeheugen

SSD-opslagruimte

De meeste laptops worden tegenwoordig uitgerust met een SSD (Solid State Drive), Een SSD is meestal al 5 keer sneller dan een HDD. Bij de meeste laptops specificaties zie je helaas niet de snelheid van de SSD. Er staat bijv. 2.5 SSD of pcie SSD en dit maakt het een beetje lastig.

Een 2.5 SSD heeft meestal een lees/ schrijfsnelheid tot 500 MB/s, Terwijl een pcie SSD een lees/ Schrijfsnelheid kan hebben tot 3000 MB/s. PCIe SSD zitten meestal in duurdere laptops.

Opslagruimte

De hoeveelheid opslagruimte heeft niet zoveel invloed op de snelheid van je laptop echter is het wel belangrijk dat je min. 10 a 20gb vrije ruimte hebt op je laptop voor Windows 10. Als je schijf vol raakt wordt je systeem wel langzamer.

Geschikt voor Opslagruimte
Dagelijks gebruik, zoals mailen, tekstbestanden en spreadsheets maken: 128GB a 256GB
Multitasken, grotere bestanden zoals PowerPointpresentaties: 256GB
Fotobewerking, gaming, bewerken van hd-video’s: 512GB
Bewerken van 4k-videos, grote fotobestanden, spelen van zware games 1TB

Videokaart

De meeste laptops zijn uitgerust met een geïntegreerde videokaart een Intel HD chip of AMD-chip. Deze videokaarten zijn vrij simpel bedoelt voor de dagelijkse taken, of het streamen van video’s naar je televisie.

Als je gaat foto, video bewerken of gamen dan heb je een aparte videokaart nodig. Bijv. een Nvidia GTX1600 serie of Nvidia GTX2000 serie deze videokaarten hebben een snel grafisch vermogen en hun eigen videogeheugen voor deze bewerkingen.

Houw er rekening mee dat videokaarten in laptops langzamer zijn, dan videokaarten in normale desktopcomputers. Als je bijvoorbeeld actief wilt video bewerken of gamen dan betaal je meestal een stuk meer voor een laptop met een goede videokaart in tegenstelling tot een desktopcomputer.

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop

In mijn webshop heb ik verschillende laptops, of maak een afspraak voor een adviesgesprek dan help ik je met uitkiezen van de juiste laptop.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.