Wat is de gemiddelde levensduur van een laptop ?

Windows

Taal keuze:

Je hebt een nieuwe laptop en je wilt hier zo lang mogelijk van genieten. Een laptop heeft een gemiddelde levensduur van 3 à 5 jaar. In tegen stelling tot een desktop is een laptop gevoeliger voor hardware problemen.

Hieronder een aantal tips zodat je langer kan genieten van je laptop.

Tip 1: als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal zo.

Veel laptops worden tevens met een marketingplaatje gepresenteerd, voor een leuke aanbieding prijs terwijl het kwa technische specs gewoon echt niet kan.  Een voorbeeld hiervan zijn laptops met emmc geheugen (opslagruimte voor je bestanden en het besturingssysteem.) Het is een goedkoop opslagmedium eindelijk leuk voor een Chromebook.

Maar voor normale laptops gewoon super langzaam, dit soort laptops heb je misschien een paar maanden plezier van en daarna houdt het op.

Koop een laptop met de juiste specs voor de toekomst niet alleen de prijs.

Tip 2: Ga voorzichtig om met je laptop

Leg je laptop niet in de zon (dat wordt een gebakken kippetjes), eet of rook niet bij je notebook het vuil of kruimels komen in het toetsenbord. Of vuil komt in je laptop bij de ventilator waardoor deze wederom oververhit raakt.

Bescherm je laptop met een laptop sleeve of tas, als je laptop valt dan is de kans op schade groot.

Tip 3: Zorg voor extra koeling

Een laptop wordt sneller warm dan een desktop en hierdoor wordt de levensduur minder. Tegenwoordig kan je gebruik maken van een laptop standaard. Hiermee lift je de laptop op waardoor er meer ventilatie mogelijk is.

Bepaalde merken zoals cooler master hebben laptop standaards met een ventilator achterop voor extra koeling. Met deze standaards creëer je tevens eenvoudig een vaste werkplek met een los keyboard en muis. Het is tegelijkertijd beter voor je houding, mooie bonus.

Tip 4: Draai geen zware apps op een laptop die daar niet voor bedoeld is.

Meestal ga je na de aanschaf van de laptop er toch meer mee doen bijvoorbeeld foto bewerkingen. Echter deze apps zijn zwaarder en als de laptop daar niet voor bedoeld is raakt deze wederom oververhit.

Bij de aanschaf van een laptop ga bij jezelf na wat wil ik er mee doen. Hoe duidelijker je bent naar de IT-adviseur of winkel medewerker deze te beter ze je kunnen adviseren. Of kies altijd een laptop met een stap hogere specs om er zeker van te zijn dat je klaar bent voor de toekomst.

Tip 5: Uitgebreide garantie of verzekering

Je laptop kan een hardware probleem krijgen en als je dan geen garantie hebt, das toch vervelend. Helemaal als je een dure laptop hebt gekocht, die na een jaar defect gaat. De meeste fabrikanten bieden een uitgebreid garantie pakket.

Als alternatief kan je verzekering afsluiten voor je laptop, zodat je geen hoge reparatiekosten hebt als er wel iets gebeurt.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.