Wat is een goede Android tablet (2023)

Android, Blog berichten

Taal keuze:

Wat is een goede Android tablet (2023)

Er is een groot assortiment van Android tablet beschikbaar tegenwoordig, alleen zien we meestal de bomen door het bos niet meer met alle verschillende modellen. Als je een willekeurige media winkel binnenloopt zijn er al gauw rijen van verschillende tablets en dat maakt het niet makkelijk om de juiste te vinden.

In die blog bericht geef ik je mijn aanbeveling voor een goede Android tablet.

Mijn focus ligt altijd op duurzaamheid, hoe lang kan je het product gebruiken en er het meest van genieten. Om te voorkomen dat je een tablet koopt niet na 1 jaar alweer vervangen moet worden bijvoorbeeld.

Als je mijn blogs over computers en notebooks hebt gelezen dan is dit waarschijnlijk al bekend.

Allereerst koop een tablet met meer hardware vermogen dan de gemiddelde tablet. Goedkope tablets worden vaak uitgeleverd met de minimale hardware vereisten, puur voor het leuke prijskaartje. Dit is erg jammer want meestal zijn die tablets na 1 jaar niet meer echt bruikbaar.

Dit heeft onder andere te maken met software updates, het Android besturingsysteem heeft regelmatig updates die nodig zijn om beveiligings problemen, bugs of andere errors op te lossen. Als jouw tablet geen updates meer krijgt dan loop je het risico dat kwaadwillende toegang krijgen tot je tablet. (een schat aan informatie om te stelen of tegen je te gebruiken.)

Een ander nadeel is simpelweg dat de tablet heel langzaam wordt.

Hardware specificaties voor een goede Android tablet

Kijk voornamelijk naar het werkgeheugen, opslagruimte en het jaar dat de tablet werd geïntroduceerd. Kies bij voorkeur een tablet met 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte, tablet met 4GB en 64GB opslagruimte kunnen ook als je niet zoveel met de tablet doet. Kijk alleen goed wanneer de tablet werd geïntroduceerd.

De meeste tablets worden een aantal jaren ondersteund met belangrijke updates, een model van bijv. eind 2022 wordt meestal tot 2024 ondersteunt. Modellen met meer hardware vermogen zoals 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte over het algemeen veel langer.

Vandaar mijn aanbeveling van 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte, je bedoelt er iets meer voor. Maar je hebt er ook veel meer plezier van op de lange termijn.

Android updates

Er zijn 2 soorten Android updates, de beveiliging updates (meestal maandelijks) en de core update (op dit moment is Android 13 het meest recent) De meeste tablets krijgen 2 core updates en tijdens +/- 2 a 3 jaar maandelijks beveiligings updates. Dit verschilt helaas per merk en het is niet altijd te achterhalen hoe snel een fabrikant een update uitbrengt.

Tablets die onder het Android ONE Programma vallen van Google krijgen regelmatig updates, als jouw tablet hiet behoort geeft het meer garantie voor software updates.

Wat zijn goede Android tablet merken?

Persoonlijk raad ik de volgende merken aan Lenovo, Samsung of Nokia de laatste is nog een vreemde eend maar die zal ik zo toelichten.

Samsung is het meest bekend, levert heel goede tablets en zijn meestal snel met hun updates. Het nadeel van Samsung zijn de Samsung apps die ook worden geïnstalleerd op de tablet. De meeste van deze apps ga je niet gebruiken, maar je hebt naast de google play store ook de Samsung store.

Het updaten van deze apps is dubbel werk en de meeste samsung apps kan je niet verwijderen. Eigenlijk wil Samsung dat je voornamelijk hun apps gaat gebruiken. Het neemt ook meer opslagruimte in beslag en dit is zeker een nadeel.

Ga je een Samsung tablet gebruiken, weet dat je meer moet updaten en dat je meer opslagruimte nodig hebt.

Lenovo tablet (Motorola)

Lenovo heeft verschillende tablets die over het algemeen goedkoper zijn dan Samsung, over het algemeen kan je tijdens een leuke aanbieding goede Lenovo tablets scoren. Lenovo zet maar een aantal Lenovo apps op hun tablets, er is geen aparte store er wordt gebruik gemaakt van de Google Play store waarmee je meer vrijheid hebt in het kiezen van de apps die jij wilt gebruiken.

Lenovo is meestal wel later met hun Android core update, van dit moment van schrijven hebben de Lenovo M10 modellen Android 12 maar Android 13 is al een tijdje beschikbaar en op dit moment is er niet bekend wanneer deze update beschikbaar is.

Dit is een beetje jammer, je wilt tenslotte dat jouw tablet up-to-date blijft. Dit verschilt per Lenovo model, prijstechnisch meestal wel goedkoper.

Nokia tablets

Dit is in mijn optiek nog een vreemde eend in de markt, Nokia is terug met z’n eigen smartphones en is recent ook tablets gaan leveren. Nokia is heel actief met het updaten van hun apparaten, software updates zijn erg snel beschikbaar om het apparaat veilig te houden.

Waar ze de bal in mijn mening mis slaan zijn de specs, de meeste tablets zijn hardware matig niet zo snel. Vaak met 3GB of 4GB werkgeheugen, 32GB of 64GB opslagruimte, allemaal best beperkt voor een nieuwe tablet.

Er zijn modellen met betere hardware alleen nog niet breed beschikbaar. Hopelijk in de toekomst wordt dit beter.

Andere merken

Er zijn natuurlijk ook andere merken van tablet van chinees afkomst of andere leveranciers. Persoonlijk raad ik je aan om je focus te houden op Samsung, Lenovo (Motorola) of Nokia.

Antivirus beveiliging voor Android Tablet

Dit brengt me bij het laatste, Android tablet worden steeds meer gebruikt maar de Google Play store biedt beperkte beveiliging voor kwaadwillende apps. Denk ook aan de verschillende phising e-mails, advertenties op internet.

Het is belangerijk om jouw Android tablet (net zoals je telefoon) te beschermen met een antivirus pakket. Ga altijd voor een bekroonde antivirus leverancier zoals Kaspersky, ESET of bijv. G-Data en vermijd gratis pakketten of onbekende merken.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.