Wifi signaal en snelheid verbeteren

Android, ICT oplossingen, iOS, MacOS, Windows

Taal keuze:

Het is allereerst van belang om een snelle internetverbinding te realiseren. Hieronder de verschillende vormen van internet en waar je op moet letten.

ADSL, VDSL internet

Met ADSL internet is het goed opletten of je daadwerkelijk de internet snelheid krijgt die de internetprovider aanbiedt. Er staat bijv. 100mbit download en 20mbit upload, 100mbit download snelheid is al vrij hoog.

Echter met ADSL internet is dit de optimale snelheid van de centrale die ergens in de wijk staat. Vanaf dit punt richting jouw woning of kantoor wordt deze internet snelheid aanzienlijk minder. Zo kan deze internetsnelheid bijv. al 50mbit download en 5mbit upload zijn als het bij jou komt.

Dit kan je navragen bij je internet provider of ze hebben via een postcode check een tool beschikbaar waarmee je dit kan zien.

Glasvezel

Glasvezel is de vervanging van ADSL omdat er veel hogere snelheden gehaald kunnen worden via deze techniek. Glasvezel is nog lang niet overal beschikbaar of op sommige plekken is de glasvezel kabel enkel aangelegd tot de centrale in de wijk en daarna gaat het verder als ADSL.

Dit laatste zorgt voor wat minder internet verlies tot het bij jouw huis of woning komt. Echter glasvezel dat is aangelegd tot jouw woning of kantoor biedt de beste internetverbinding. Dit zal je ook terug zien in de prijs.

Alleen ADSL internet is ongeveer € 35,- per maand en glasvezel internet is al gauw € 65,- per maand

Kabel internet

Kabel internet heeft geen verlies van het centrale punt in de wijk naar jouw huis of woning. Het is daarom ook de meest gekozen vorm van internet. Echter het is duurder dan ADSL en ondertussen ook duurder dan de meeste glasvezel aanbieders. Voor +/- 70Mbit download en 10Mbit upload betaal je ongeveer € 50,- per maand

Glasvezel vs kabel internet

Kabel internet heeft op een gegeven een limiet met de upload snelheid, met glasvezel worden de upload snelheden veel hoger. Dit heeft voordelen voor online gaming, video vergaderen of het uploaden van grote bestanden.

Ga je veel online gamen, video vergaderen of grote bestanden uploaden dan kan glasvezel een beter keus zijn mits de volledige snelheid voor jouw beschikbaar is.

Snel en stabiel wifi signaal

Bekabeld internet is nog steeds beter als je jouw systemen bekabeld kan aansluiten dan raad ik je aan om het op die manier te doen. Met de juiste apparatuur en kabels kan je vrij eenvoudig een gigabyte netwerk aanleggen voor je kantoor of thuis.

Overal wifi

Wifi is een handige manier om overal te kunnen internetten. Echter voor een sterk en stabiel wifi netwerk ga je meer investeren in apparatuur.

Wifi zijn er in 2 vormen via 2,4Ghz en 5Ghz signaal. 2,4Ghz heeft een snelheid limiet van meestal 54Mbps en met sommige router 300Mbps. De 5Ghz band ondersteunt al gauw 1200Mbps of met mutli wifi en uitgebreide router 3000Mbps.

Dit klinkt ongetwijfeld erg technisch.

We hebben het al even gehad over de internetsnelheid van jouw provider. Wifi heeft zijn eigen snelheid, de meer afstand vanaf jouw modem/router hoe langzamer het internet wordt.

Dit is over het algemeen een drama met wifi via de 2,4Ghz band.

Je hebt bijv. 50mbit download via jouw internet provider en jouw wifi heeft een maximale snelheid van 54Mbps. Na een aantal meters is de internetsnelheid bijvoorbeeld al 20mbit, nog een beetje verder 10mbit enz.

Met als eind resultaat langzaam internet.

Internet via de 5Ghz band gaat veel stabieler en sneller. Eigenlijk wil je al jouw apparaten verbinden met de 5Ghz band voor een optimale wifi verbinding met veel minder internet verlies.

Om gebruik te kunnen maken van de 5 Ghz band heb je het volgende nodig.

  • Modem of router van je internet provider met Wifi voor 5 Ghz band (wifi 5 of 6)
  • Standaard modem van je internet provider met een multi wifi systeem met 5 Ghz band (wifi 5 of 6)
  • Alle systemen en mobiele apparaten hebben een wifi adapter nodig die 5 Ghz band ondersteunt (wifi 5 of 6)

Ik heb het wel vaker gezien bij cliënten, dat ze een multi wifi systeem hadden gekocht met alles erop en eraan. En er dan later achter komen dat de meeste apparaten de 5 Ghz band niet ondersteunen.

Wifi signaal optimaliseren

Wifi werkt op een signaal frequentie, als jouw buren wifi gebruiken op dezelfde frequentie dan gaan de wifi signalen met elkaar storen. Hierdoor zal je wifi regelmatig uitvallen of de verbinding wordt erg langzaam.

Met de wifi-analyzer app (google play) kan je zien welk kanaal jouw buren gebruiken (2,4Ghz en 5Ghz). Je kan het kanaal in jouw modem eenvoudig aanpassen naar een ander kanaal. Maak je gebruik van een multi wifi systeem dan is dit meestal niet nodig. (multi wifi systemen doen dit meestal zelf.)

Wifi booster of multi wifi system

Meestal kan je via jouw internetprovider wifi booster aanschaffen. Deze wifi hulpmiddelen versterken het wifi signaal. Ik ben er zelf niet zon fan van omdat de apparatuur niet altijd op maat is in te stellen. Met deze reden raad ik je aan om over stappen op een multi wifi systeem.

Een multi wifi systeem is een systeem met 3 aparte wifi boosters die met elkaar samen werken om een optimaal wifi netwerk te creëren. Deze systemen worden verkocht met verschillende snelheden, de goedkope modellen gaan bijv. tot 300mbps en duurder modellen al gauw hoger dan 1200mbps.

Voor een optimaal wifi signaal wil je bij voorkeur investeren in een systeem met een hoge wifi snelheid. Met dit soort systeem is er niet echt een goedkope oplossing.

Zie bijv. de multi wifi systeem van TP-link: https://www.tp-link.com/nl/home-networking/deco/deco-x90/

Alternatief via powerline adapters

Als je geen kabels kan aanleggen en je wilt niet investeren in een multi wifi systeem (of bijv. Bijhorende adapter voor al je apparaten) Dan is een powerline systeem een handig alternatief, ik zeg er wel bij het is niet perfect.

Powerline werkt via het stroomnet, je sluit een adapter aan bij jouw modem/router en de andere adapter bij jouw werkplek. Beide worden bekabeld aangesloten en je krijgt een soort bekabelde internet verbinding.

Powerline is niet perfect, voor een optimaal resultaat werkt het beste op dezelfde stroomgroep. Ook met deze systeem hebben ze een bepaalde snelheid bijv. 1200 mbps, deze snelheid wordt langzamer afhankelijk van de afstand die ze moeten overbruggen. Dit is simpelweg proberen en testen of het bij jouw optimaal werkt.

tp-link.com/nl/home-networking/powerline/tl-pa8030p-kit/v2/

Samenvatting

  • Controleer of je daadwerkelijk de internet snelheid krijgt die je koopt bij jouw internet provider (Adsl heeft meestal verlies, je krijgt al minder internet snelheid)
  • Controleer je wifi apparatuur, heb je mogelijkheid voor de 5Ghz band (denk hierbij ook aan de benodigde adapter voor je systemen.)
  • Controleer of jouw wifi niet stoort met de wifi van jouw buren
  • Stap over op een multi wifi systeem of probeer een powerline systeem

 

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.