Computer back-up maken

Handleidingen, Computerhulp

Taal keuze:

Een back-up hebben, maken van je bestanden zoals documenten, vakantiefoto’s, video’s is heel belangrijk die wil je immers liever niet verliezen. Toch wordt ik regelmatig gebeld door klanten met enige paniek als er een harde schijf (intern of externe) kapot gaat. Of door een verkeerde update, malware waardoor de computer niet meer opstart.

Meestal omdat ze geen back-up hebben of deze is te oud en dat is heel vervelend. In dit blog bericht zal ik je kort uitleggen hoe je eenvoudig een back-up kan maken van je Windows computer.

De meeste mensen gebruiken een externe harde schijf om een back-up te maken van hun bestanden. Dit betekent dat je elke maand je externe harde schijf aansluit aan je computer en alle bestanden die belangrijk zijn kopieert naar je externe harde schijf. Echter als je externe harde schijf defect raakt of je laat deze per ongeluk vallen ben je alsnog alles kwijt.

Als je het liefst back-ups maakt via een externe harde schijf dan is het raadzaam om er 2 te kopen zodat je een dubbele back-up hebt. Sommige externe harde schijven worden geleverd in een rubberen behuizing, als ze vallen is de kans op schade veel kleiner. Een externe solid state drive (flash drive zonder draaiende onderdelen) heeft een nog kleinere kans op schade en problemen.

 

Pro tip: Zet een herhaal herinnering in je agenda, zodat je maandelijks eraan wordt herinnert om een back-up te maken.

Kortom back-ups maken via een externe drive zijn niet efficiënt, echter met de juiste spullen en de maandelijkse herhaling is het prima te realiseren.

Online back-up via de cloud.

Microsoft heeft z’n eigen cloud opslag genaamd Microsoft OneDrive, deze handige app staat standaard op vrijwel elke Windows computer en met een gratis account krijg je 5GB opslagruimte. Met een betaald abonnement krijg je 1TB (1000GB aan opslagruimte).

Als je Microsoft OneDrive gaat gebruiken dam komt er een extra map op je computer die je kan terug vinden via de verkenner genaamd OneDrive. Alle bestanden die je hierin opslaat worden automatisch gesynchroniseerd met de Microsoft cloud. Naast alle bestanden zie je groene symbolen die aangeven dat de bestanden zijn opgeslagen in de cloud.

Als je jouw bestanden voortaan opslaat in OneDrive dan heb je automatisch een online back-up van je bestanden. Als je computer niet meer opstart of je harde schijf in je computer gaat kapot dan zijn deze bestanden nog steeds beschikbaar in de cloud. Super handig !!

Back-ups in de cloud of via een externe harde schijf ?

Deze vraag krijg ik heel vaak omdat de meeste mensen het gevoel krijgen geen grip meer te hebben over hun bestanden als deze worden bewaard in de cloud. Dit is deels waar, jouw bestanden zijn niet binnen handbereik en je hebt internet nodig om je bestanden te synchroniseren.

Het is daarom niet verkeerd om bijv. elk kwartaal een back-up te maken van je bestanden op een externe harde schijf. Just in case voor de zekerheid

Echter als je bang bent dit te vergeten dan heeft Synology een handige oplossing voor je. Synology levert NAS systemen dit zijn netwerk harde schijven, deze netwerk harde schijven sluit je aan op je internet modem en kan je verbinden met Microsoft OneDrive.

Eenmaal verbonden dan download het NAS systeem bijv. elke week een kopie van je complete OneDrive bibliotheek. In plaats dat je zelf de back-ups moet maken dat de NAS het voor je, het is uiteraard wel raadzaam om elk kwartaal even te controleren of alles nog steeds werkt. Ook zon effe checken just in case moment.

Even kort samenvatten

  • Back-ups via externe harde schijven kan prima, vereist juiste hardware en routine.
  • Back-ups via OneDrive een stuk simpeler het gaat automatisch, je bestanden zijn alleen beschikbaar met een internet verbinding of als je ze offline beschikbaar maakt op je systeem.
  • Back-ups via OneDrive en een Synology NAS eigenlijk het beste van 2 werelden. Het is even een investering maar daarna kan je werken via de cloud en je bestanden worden gedownload via de Synology NAS.

Hulp nodig ?

Heb je hulp nodig met het realiseren van je back-ups kijk dan eens naar mijn office 365 pakket of neem contact met me op via Chat of 085-2101307

Carlitos Conejo, ict adviseur

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.