De belangrijkste zaken als je een nieuwe notebook gaat kopen.

Chromebook, Windows

Taal keuze:

Als je op zoek gaat naar een nieuwe notebook of laptop (eigenlijk hetzelfde) kun je kiezen uit honderden verschillende modellen. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer.

Hieronder de belangrijkste zaken om op te letten bij het kiezen van een nieuwe notebook.

Kies een besturingssysteem die bij jou past.

Windows notebook

Je kan kiezen voor notebooks met Windows als besturingssysteem, dit is tevens het meeste gebruikte besturingssysteem. Windows notebooks zijn in veel gevallen beschikbaar met een goede prijs en kwaliteit verhouding. Vrijwel alle software werkt op een Windows notebook. Microsoft heeft tegenwoordig zijn eigen notebooks met de Microsoft Surface notebook en de Microsoft Surface notebook GO.

 • Vrijwel alle software wordt ondersteund met een Windows notebook.
 • Brede keuze in verschillende notebooks en merken
 • Voor vrijwel iedereen een vertrouwd besturingssysteem met de vertrouwde office apps (Word, Excel, PowerPoint en Outlook.)

Chromebook met ChromeOS

Chromebooks zijn ontwikkeld door Google, je werkt voornamelijk via Google Chrome en met verschillende apps uit de Google Play store. Werken met een Chromebook is vrijwel hetzelfde als werken met je Android smartphone of Tablet. Via Verschillende apps hebt je veel mogelijkheden. Een Chromebook is goedkoper in aanschaf dan een Windows notebook of Apple macbook.

 • Je kan tegen beperking aanlopen met de Apps in de Chrome web store of Google play store
 • Chromebooks zijn voornamelijk bedoeld voor studenten die bijv. werken voor school met Microsoft 365 via de browser of de office apps.
 • Chromebooks worden ook vaak gebruikt als vakantie notebook of voor onderweg omdat je makkelijk je e-mail kan checken, je social media, YouTube, Muziek luisteren via spotify of een film kan kijken via Netflix
 • Een Chromebook heeft een internet verbinding nodig voor de meeste apps.

Apple MacBook

Apple MacBooks worden veel gebruikt door creatieve designers, maar tegenwoordig zie je ze steeds meer in het normale huishouden. Apple MacBooks worden uitsluitend gebouwd met strenge hardware eisen en Apple ontwikkelt het besturingssysteem zoveel mogelijk om veel technische instellingen op de achtergrond te houden zodat de eindgebruiker daar minder tot geen last van hebben..

 • De meeste apps zijn verkrijgbaar via de Apple app store, echter kan het voorkomen dat niet alle apps die je wilt gebruiken beschikbaar zijn voor de mac. Het is belangrijk om van te voren te controleren welke apps je graag wilt gebruiken.
 • Een Apple macbook is in aanschaf duurder, de levensduur van de notebook en ondersteuning is over het algemeen langer.

Wat kost een notebook ?

Een gangbare prijs voor een Windows notebook

Veel Windows notebooks kan je kopen voor een paar honderd euros, echter is de kwaliteit en snelheid van deze notebooks niet zo snel. Je betaalt meestal voor een notebook zo rond de € 599,- a € 799,- Bijv. een Lenovo notebook of Asus Vivobook.

Een gangbare prijs voor een Chromebook.

Veel Chromebooks zijn er voor € 200,-, als je niet meerdere apps tegelijk open zet kan je met deze notebooks al heel veel. Als je liever meerdere tabbladen in Google Chrome open zet en meerdere apps worden ze € 599,- en hoger.

Een gangbare prijs voor een Apple Macbook

Oké Apple is simpelweg duur helaas maar waar, de instap modellen van Apple zien er prijs technisch leuk uit. Maar.. als je gaat voor een Apple Macbook dan koop je er een voor min 7 jaar, bij voorkeur nog langer. Een Apple macbook kan je na een paar jaar niet upgraden, kortom het is gunstiger om iets meer uit te geven zodat je er langer van kan genieten.

Wat bepaalt de snelheid van een notebook ?

Bij de aanschaf van een nieuwe notebook is het belangrijk dat je op papier zet wat je ermee gaat doen en hoe lang deze mee moet gaan.

Ik heb een blog geschreven, waarin ik de hardware van notebooks naast elkaar zet met wat je er van kan verwachten.

Een notebook voor je studie, thuis of zakelijk.

Als je een notebook gaat kopen voor je studie, informeer altijd even bij de school aan welke eisen de notebook moet voldoen. De meeste scholen maken gebruik van Microsoft 365 en soms zijn er extra vereisten.

Een notebook voor thuis is meestal meer dan alleen internet, e-mail en een filmpje bekijken. Nu er meer wordt thuisgewerkt zal je automatisch meer gaan doen met je notebook dan voorheen.

In mijn blog wat bepaalt de snelheid van een notebook kan je snel zien wat je nodig hebt. De kans is groot dat je een notebook nodig hebt met minimaal een Intel Core i5, 8GB Werkgeheugen en een SSD.

Een notebook voor zakelijk gebruik

Een notebook voor zakelijk gebruik is een klasse apart. Bij het uitkiezen van een notebook voor je bedrijf is het belangrijk om na te gaan welke apps je gebruikt en/of er bepaalde vereisten zijn waar je aan moet houden.

Denk hierbij bijv. aan de AVG regelgeving.

 • In de meeste gevallen wordt aangeraden om een notebook te kiezen met uitgebreide hardware garantie, Uitgebreid internet security pakket en VPN Software.
 • Voor Windows gebruikers is het raadzaam om Windows 10 pro te gebruiken met Bitlocker om je schijf te versleutelen.
 • Voor Apple gebruikers is het raadzaam om Filevault te gebruiken om je schijf te versleutelen.
 • Hierdoor heb je meestal meer vermogen nodig een Notebook met een Intel Core i7, 8 a 16GB Werkgeheugen en een SSD is zeker geen overbodige luxe.

Tijd voor een nieuwe notebook ?

Heb je hulp nodig met uitkiezen of wil je hulp met het inrichten van je nieuwe notebook ? Je kan met mij een afspraak inplannen voor advies rondom een nieuwe notebook of gebruik maken van mijn plug & play installatie service

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

2 reacties. Reactie plaatsen

 • “ Een Apple macbook kan je na een paar jaar niet upgraden, kortom het is gunstiger om iets meer uit te geven zodat je er langer van kan genieten.”
  Beste Carlo, wat bedoel je hier nu precies? Een duurder model apple kopen (kun je die na een paar jaar wel upgraden)? Of een ander model dan een macbook (en welke dan)?
  Vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • Beste Roel,

   Bij Apple mag je zelf en kan je meestal niks aan de hardware van de laptop veranderen. Zoals Steve Jobs het had bedacht is het een gesloten systeem, niet voor de eindgebruiker alleen voor de techneut. Bij de aanschaf van een Apple-systeem is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat wil je er mee doen en wat verwacht je over 5 jaar. Ik raad meestal aan om bij apple een M1 (binnenkort m2) te nemen met min. 16GB werkgeheugen en 256GB of 512GB opslagruimte. de Modellen met 8 GB werkgeheugen en 128GB zijn leuke instap moddelen, maar na een paar jaar voldoet het meestal niet aan toekomstige wensen.

   Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt, mocht je nog meer vragen hebben hoor ik het graag.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.