Een computervirus verwijderen, voorkomen

Internetbeveiliging, Windows

Taal keuze:

Een computervirus verwijderen kan soms lastig zijn, hieronder een aantal handige tips hoe je virussen kan verwijderen en kan voorkomen.

Wat is een computervirus

Een computervirus is een programma of een stukje code die ongevraagd op je computer, notebook of mobiel apparaat wordt geïnstalleerd. Het computer virus gaat zich verspreiden op je systeem, veel voorkomende problemen zijn bijv. vast lopers, je systeem wordt langzamer, andere start pagina’s, toolbars in je browser.

Het virus gaat proberen persoonsgegevens van je te stelen of probeert zicht te verspreiden via jouw e-mail contacten. Andere virussen verhullen zich als een antivirus programma, of een speed up programma waardoor het lijkt dat het programma je computer gaat verbeteren. Echter gebeurt er niks en het virus kan zich eenvoudig verspreiden.

Andere uitgebreide virus programma’s ook wel bekend als malware zetten je computer op slot en geven je pas weer toegang tot je een bepaalt bedrag betaalt. Allemaal heel vervelend.

Hoe kan je computer virussen verwijderen ?

Als je nog steeds toegang hebt tot je computer dan kan je adwcleaner gebruiken om je systeem te controleren op virussen. Adwcleaner is een simpel en effectief programma die heel snel ernstige bedreigingen detecteert op je computer en deze verwijdert.

adwcleaner computervirus verwijderen

Daarna is het belangrijk om je antivirus pakketten te updaten en deze de computer, notebook te laten scannen. Als je niet goed weet welk antivirus pakket het beste voor je is raad ik je aan G-Data antivirus te proberen.

Als je niet meer kan inloggen in je systeem dan kan je via een Boot CD je systeem scannen. Dit kan bijv. met de G-Data bootcd, op de website van G-Data kan je een bootmedium downloaden en op een usb stick zetten of een cd / dvd.

Start je computer op met de G-Data bootcd en je systeem wordt automatisch gecontroleerd, indien mogelijk worden de bedreigingen verwijderd.

Meltdown en spectre virus

Deze 2 virussen zijn recent opgedoken en kunnen via de hardware van je systeem veel schade aandoen. Dit komt het meest voor bij Intel Processoren, echter met de nieuwste updates kan je dit eenvoudig verhelpen. G-Data heeft hiervoor ook een handige tool waarmee je kan controleren of je extra voorzorg maatregelingen moet nemen. Download de tool

Hoe kan je een computervirus voorkomen ?

Met een goed antivirus pakket is dit simpelweg te voorkomen. Ik zie nog vaak dat veel gebruikers een gratis antivirus gebruiken in de veronderstelling dat deze ze wel beschermt. Dit is NIET het geval, een gratis antivirus pakket is vrijwel altijd bedoeld om het pakket te testen en uit te proberen. Een betaalde antivirus geeft je de beveiliging en de garantie van de juiste bescherming.

Een antivirus pakket heeft een aantal verschillende onderdelen om je systeem te beschermen. Zie ook deze leaflet van G-Data voor de verschillende onderdelen. De meeste beveiliging vind je in het antivirus pakket samen met een Bankguard voor veilig bankieren en anti-spam filter.

g-data antivirus

Het internet security pakket is vrijwel altijd het meest gekozen pakket omdat je meerdere apparaten kan beveiligen waaronder ook je mobiele appraten tablet(s) en smartphone(s)

Kan ik een virus krijgen op mijn tablet of smartphone ?

Jazeker Android tablets en smartphones zijn vatbaar voor virussen. Omdat we op onze mobiele apparaat steeds meer op internet zitten kan je door een verkeerde link aan te klikken of een 3e partij app te downloaden een virus ontvangen op je tablet of smartphone.

Waar kan je zelf opletten?

  • Download geen software van 3e partij websites, als je bijvoorbeeld Adobe Reader wilt gebruiken download deze van de website van adobe.com. Als je Adobe reader download intypt via google zal je zien dat meerdere websites adobe reader aanbieden, echter sommige 3e partij websites sturen een virus mee met het download programma.
  • Wees voorzichtig met klikbare links op websites of gebruik de G-Data webbrowser beveiliging extensie die automatisch klikbare link op het web voor je controleert.
  • Open nooit e-mails die je niet vertrouwt, denk hierbij aan vreemde e-mails van je bank. Een bank stuurt nooit e-mails, je krijgt alleen notificaties van je bank dat er berichten klaar staan in je berichten box. Die je alleen kan zien als je online inlogt bij je bank.
  • Overweeg een @outlook e-mailadres, een Microsoft e-mailadres maakt gebruik van geavanceerde anti-spam beveiliging. Gebaseerd op de zakelijke diensten van Microsoft waar je als particulier eenvoudig de voordelen van krijgt.
  • Samen met een Microsoft 365 voor thuisgebruik abonnement krijg je advanced threat protection voor je @outlook.com e-mail. Dit is super handig, het systeem controleert van te voren klikbare links en bijlage in je e-mail. Als er malware wordt gedetecteerd worden deze automatisch geblokkeerd.
  • Overweeg een VPN pakket, met een VPN versleutel je netwerk verbinding en maak je het hacker een stuk lastiger om in te breken in jouw systeem. Via Goose VPN kan je eenvoudig een pakket aanschaffen.

Extra voorzorgs maatregelingen

Online back-up: Soms gaat het gewoon fout en dan moet bijv. je systeem terug gezet worden naar de fabrieksinstellingen. Das wel vervelend als je geen back-up hebt van je bestanden. Een goede back-up is de oplossing om dit soort ellende te voorkomen.

Je kan back-ups maken via usb sticks, externe harde schijf of via de cloud. Hierover heb ik recent een blog bericht geschreven. Zodat je de juiste back-up kan uitkiezen.

De meeste kiezen tegenwoordig voor een cloud back-up, dit is een programma die automatisch je documenten, afbeeldingen en andere bestanden opslaat in de cloud. Met elke wijziging wordt er automatisch een back-up gemaakt, en dat geeft een gerust gevoel.

De meeste gekozen providers zijn Google Drive, Apple icloud of Microsoft OneDrive, voor Windows gebruikers raad ik altijd Microsoft OneDrive aan. Het is tenslotte geïntegreerd in Windows 10 en werkt het beste met Windows systemen.

Weesvoorzichtig met phising: het gebeurt steeds vaker dat je e-mail, sms berichten zelfs telefoontjes ontvangt van cyber criminelen die zich voor doen als Microsoft of een bank. Geeft nooit zomaar je persoonsgegevens.

Wachtwoorden: De meeste van ons gebruiken eenvoudige wachtwoorden, het tenslotte makkelijker te onthouden. Echter hackers gebruiken steeds uitgebreidere tools waardoor wachtwoorden makkelijker gekraakt kunnen worden. Gebruik sterke wachtwoorden van min 8 tekens met cijfers en speciale tekens, maak het ze tenslotte niet te makkelijk.

Glimlachende vrouw geniet van het service pakket

Computer onderhoud, houw alles up-to-date

Niet altijd de meeste leukste klus, echter de updates voor je computer zijn heel belangrijk. De meeste updates verbeteren de beveiliging van je computer. Voor Windows gebruikers bij je naar instellingen > bijwerken en updates. Hier kan je controleren of er updates zijn voor je systeem en deze installeren.

Denk ook aan je antivirus pakket, even openen en controleren of alles up-to-date is.

Creëer routine: zet bijvoorbeeld in je agenda wekelijks of maandelijks een herinnering om even de updates door te lopen.

Service abonnement

Ik kan me voorstellen dat er soms veel op je afkomt als je dit leest of wellicht heb je gewoon graag een extra hulplijn bij de hand als er iets mis gaat. Ik heb handige service pakketten voor een vast bedrag per maand en dan regel ik het onderhoud van je systeem en houw alles up-to-date.

Carlo regelt het wel tijd voor een bakkie.

Carlo Konijn

ICT Adviseur
Instagram
LinkedIn
WhatsApp

Extra hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit plan je kan eenvoudig een afspraak voor computerhulp op afstand met mij inplannen.

Wellicht ook interessant.
Reacties

heb je nog vragen over dit artikel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Kaspersky wachtwoord mananger.